Női kéz rózsaszín kávéscsészét tart, fehér pulcsiban, kék farmerban

Jó hírek egy magyar kutatásból

​Új magyar felfedezés a kávé élettani hatásával kapcsolatban

Napi három csészéig kifejezetten pozitív élettani hatásai lehetnek a kávénak – hangzott el az Európai Kardiológiai Társaság augusztusi kongresszusán.

Augusztus végén zajlott az Európai Kardiológiai Társaság soros kongresszusa, ahol az egyik szekcióban a budapesti Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati klinika szakemberei ismertették legújabb kutatásuk eredményét. „Legjobb tudásunk szerint ez az eddigi legnagyobb célzott kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszeri hatásait vizsgálja olyan csoporton, akik nem szenvednek szívbetegségben" – vezette fel az eredmények ismertetését Dr. Simon Judit, a tanulmány vezető szerzője.

„Úgy tűnik, a kávéfogyasztás nem jelent veszélyt, 10-15 éven belül nem növeli a szív- és érrendszeri betegségekből adódó elhalálozások számát. Sőt, napi 3 csésze kávéig csökkenti a stroke és szívinfarktus kockázatát."

Bár, mint azt a kongresszusról beszámoló Science Daily is megjegyzi, a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, hosszú távú hatásairól eddig elég keveset tudunk. A kutatás során a magyar team az UK Biobank adatait vette alapul, közel félmillió ember adatait vizsgálva jutottak arra, hogy a kávéfogyasztók körében nem nagyobb a stroke-ból és szívinfarktusból adódó elhalálozások száma. Olyannyira, hogy 11 évet felölelő vizsgálatban a moderált kávéfogyasztók körében 12-21% százalékkal még csökkent is a rizikó.