egy nő fehér bögrét tart a szájához

A kávé egy eddig nem ismert hatását tárta most fel egy kutatócsoport

Sok mindent tudtunk már eddig is a kávéról, az új felfedezés azonban alapvetően megváltoztathatja fogyasztási szokásainkat.A dailycoffeenews a minap három tudományos kutatást mutatott be egyetlen cikkében. Ennek oka, hogy a három vizsgálat gyakorlatilag ugyanazt állapította meg a kávé és rendszeres kávéfogyasztó érrendszerének állapotával összefüggésben. A tanulmányokat eredetileg American College of Cardiology (ACC) szakfolyóiratban publikálták, a szerzők között volt egyébként átfedés, az amerikai Alfred Hospital munkatársai mindháromban részt vettek (annál is inkább, mert mindnél ugyanarra az UK Biobank adatbázisra támaszkodtak). Az alábbiakban a 3 kutatás legfontosabb megállapításaitt foglaljuk össze.

1. ​Tanulmány

fel\u00fcln\u00e9zetb\u0151l k\u00e9t k\u00e1v\u00e9

Fotó: Nathan Dumlao on Unsplash


382 ezer ember (átlag életkor: 57 év) adatait vizsgálták. A napi 2-3 csésze kávét fogyasztók körében 10-15 százalékkal volt alacsonyabb a szívinfarktust vagy agyvérzést elszenvedők száma. A „kávéabsztinensekhez” képest már a napi 1 kávét ivóknál is javulást mértek.

2. Tanulmány

34 ezer olyan embert vizsgáltak, akiknek korábban volt már komoly szívvel vagy érrendszerrel kapcsolatos problémájuk. A betegségből nagyobb arányban épültek fel a rendszeres kávéfogyasztók.

3. Tanulmány

A koffeines és a koffeinmentes kávékat hasonlították össze, nem találtak eltérést, mindkettőnél azt tapasztalták, pozitívan hatnak a szív egészségére.

Összegzés

Bár a kutatók kiemelik, csak a kávéfogyasztást vizsgálták, az étrend egyéb elemeivel nem foglalkoztak, az eredmények mégis abba az irányba mutatnak, hogy a kávé beépítése a mindennapokba segíthet elkerülni a szívbetegségeket.