nő kávét iszik

Meglepő, de ha így iszod a kávédat, tovább élsz

Neked is elengedhetetlen a reggeli kávé, hogy elinduljon a napod? Vagy egyszerűen csak imádod a frissen főzött kávé ízét? Akkor valószínűleg te is tudod, hogy kávé és kávé között mekkora különbség van.


A kávébab típusa, a tejszín, de a kávéhab és az édesítőszer is megváltoztatja a kávé ízét. De lehet, hogy a jövőben már nem kell azon gondolkodnod, hogy édesíted-e a kávéd, ugyanis egy új tanulmány szerint a kávé egy kanál cukorral segíthet, hogy tovább éljünk − olvastuk az Eat This oldalán.

Az Annals of Internal Medicine szaklapban jelent meg egy tanulmány, melyben a kínai Guangzhou-i Orvosi Egyetem kutatói több mint 171 000 résztvevő adatait vizsgálták meg, akik az Egyesült Királyság Biobank egészségmagatartási kérdőívére válaszoltak.

Az édesítés nélküli és a cukorral édesített kávé szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatánál a kutatás kimutatta, hogy azok, akik az édesítés nélküli kávét választották, 16-20%-kal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik egyáltalán nem ittak kávét.

Azok pedig, akik egy kanál cukorral ízesítették a kávéjukat, 29-31%-kal kisebb aránnyal haláloztak el.
k\u00e1v\u00e9t \u00e9lvez\u0151 emberek

Fotó: Shutterstock

„Egyáltalán nem meglepőek ezek az eredmények, mivel számos kutatás támasztja alá, hogy a kávé egészséges, gyulladáscsökkentő ital. A kávé feketén a legegészségesebb, mert az összes polifenolt és antioxidánst tartalmazza, a cukorban vagy krémes adalékanyagokban rejlő gyulladáskeltő vegyületek nélkül"

− mondja Dana Ellis Hunne vezető dietetikus.

Ami a fekete kávét illeti, alapvetően ugyanolyan hatású, mintha egy teáskanál cukorral fagyasztanánk, mivel ez a kis mennyiség még nem vezet a vércukorszint kilengéséhez – szebben az erősen édesített italokkal. De vigyázz, mert a divatos kávéitalokban akár 8-12 teáskanálnyi cukor is lehet, a tejszínről már nem is beszélve!