barna kávébab, sárga fonott hálón

Napfény és magasság a kulcs

Fotó: Hans Ripa on Unsplash

A most zajló glasgow-i klímacsúcson múlhat a kávénk jövője

Egy új kutatás szerint a globális felmelegedés jelentősen befolyásolja a kávébabok minőségét. Szerencsére azt is elárulták, mi lehet a megoldás.November 1. és 12. között a skóciai Glasgow-ban kerül megrendezésre az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája, a COP26. A tanácskozás egyik deklarált célja, hogy a résztvevők lépéseket tegyenek, amivel megakadályozzák, hogy a globális felmelegedés mértéke meghaladja a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előttihez képest.

A klímacsúcsra időzítette legújabb kutatási eredményeinek publikálását két amerikai egyetem. A Food&Wine összefoglalója szerint a Tufts és a Montana State University munkatársai 73 a kávéval kapcsolatos tanulmányt néztek végig. Szerették volna kideríteni melyek azok a tényezők, környezeti változások, amik leginkább befolyásolják a kávébabok minőségét. Vizsgálatuk egyik célja, hogy felkészítsék a termelőket a közeljövő kihívásaira.

Az egyetemek kutatói két fő faktort azonosítottak be: a termőterület tengerszint feletti magassága egyenes arányban van az ízek és aromák intenzitásával, a napfény viszont negatívan befolyásolja a minőséget.

Mint írják, az első tényező a globális felmelegedéssel lehet kapcsolatban. „A magasabb fekvés alacsonyabb hőmérséklettel párosul, ami lassabb érést biztosít a babnak. A kávé sérülékenysége alacsonyabban fekvő területeken megmutatja, mire számíthatunk a jövőben, ha a klímaváltozás hatására növekszik a földön az átlaghőmérséklet" – áll a tanulmányban.

Jó hír, hogy a napfénynek kitettség a kutatók szerint könnyebben kezelhető probléma. „Különböző árnyékolási technikákkal, a lombozat megfelelő kialakításával a nap ellen lehet védekezni."

A kutatás végső konklúziója, hogy a kávé érzékeny a környezetváltozásra, a minőség fenntartásához tehát bizonyos lépésekre mindenképpen szükség lesz.