egy férfi fogja a fejét
Fotó: Nik Shuliahin / Unsplash

Az egyik legnépszerűbb ital, mégis megkeserítheti a mindennapokat

A legtöbben nem tudják elképzelni a napjaikat kávé nélkül. Nem is kell túlzásba vinni a fogyasztását ahhoz, hogy komoly problémákat okozzon, és megkeserítse a mindennapokat.


Egy 2019-ben készült tanulmány szerint napi három vagy több koffeintartalmú ital fogyasztása komoly migrént is okozhat – olvasható a tanulmányt röviden szemléző PsyBlog oldalán.

A kutatásból kiderült, hogy egy vagy két csésze kávé – vagy más koffeintartalmú ital – és a migrén között még nincs összefüggés, ha valaki rendszeres koffeinivó. Három vagy több kávé azonban már jócskán növeli a migrén kockázatát.

Akik viszont nem fogyasztanak rendszeresen koffeint, azoknál már egy vagy két adag koffeintartalmú ital is növeli a kockázatot egy nap.

A kutatás kiemeli: a migrén a harmadik leggyakoribb betegség a világon. Ezt csak az enyhébb, általában folyadékhiány vagy stressz okozta úgynevezett tenziós fejfájás és a fogszuvasodás előzi meg. A migrén tünetei közé sorolhatók a súlyos fejfájás mellett a hallucináció, hányinger, extra fény- és hangérzékenység, valamint az émelygés.

Az emberek a migrén mindenféle kiváltó okáról beszámolnak, beleértve az időjárást, a stresszt, a gyógyszereket, bizonyos ételeket és italokat, valamint az alvászavarokat – a koffein azonban csak ritkán kerül elő.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Elizabeth Mostofsky elmondta, hogy a koffein akár jótékonyan is hathat a migrénes tünetekre:

Míg néhány lehetséges kiváltó ok – például az alváshiány – csak növeli a migrén kockázatát, a koffein szerepe különösen összetett, mivel kiválthatja a rohamot, de segíthet a tünetek szabályozásában is.

A koffein hatása a dózistól és a gyakoriságtól is függ, de mivel kevés tanulmány készült a koffeintartalmú italok és a migrénes fejfájás közvetlen kapcsolatáról, kevés információ áll rendelkezésre a migrénben szenvedők számára táplálkozási ajánlások megfogalmazásához

– tette hozzá.

A kutatók vizsgálatában 98, gyakori migrénben szenvedő páciens vezetett naplót hat hétig.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik ritkán fogyasztottak koffeintartalmú italokat, azoknál már egy-két csésze is növelte az aznapi migrén kockázatát.

Azoknál viszont, akik rendszeresen fogyasztottak például kávét, egy vagy két csésze nem befolyásolta a migrénes tüneteket. Három vagy több csésze azonban már náluk is növelte a kockázatot.

A tanulmány azt már nem tudta pontosan megállapítani, hogy mi tekinthető egy adagnak: az adagok 25-150 milligramm koffeint tartalmaztak, ezért nem tudták számszerűsíteni, hogy a koffein milyen mennyiségtől jár együtt a migrén fokozott kockázatával.