egy csésze kávé, világtérképes habbal a tetején

Sok más országban október 1-én ünneplik.

Fotó: leolintang / Shutterstock

Az erőt adó fekete ital ünnepe - ma van a kávé napja

Sok ember úgy gondolja, hogy a kávé nem egy ital, hanem egy pillanat boldogság. Természetesen nem mindenki tekint ilyen romantikusan a kávéra, de valószínű, hogy sokunknak segít a reggeli korán kelésben. Emiatt és még sok más miatt ünneplik szeptember 29-én a kávét.


Ihatjuk reggel, délben, este vagy hajnalban, fogyaszthatjuk egyedül vagy barátokkal, üzlettársakkal, esetleg egy randin.

A kávé fontos szerepet tölt be az életünkben, így nem csoda, hogy saját ünnepnapot is kapott, ez az illatozó fekete ital.

Hogyan alakult ki a kávé világnapja?

egy n\u0151 k\u00e1v\u00e9csereszny\u00e9ket szed

A nap fontos célja, hogy a kávéiparban nehéz munkát végző emberekről se feledkezzünk meg.

Fotó: Delightin Dee / Unsplash


A történelmi feljegyzések szerint a kávé eredetileg Etiópiából indult hódító útjára. A 15. században már Jemenben is felbukkant, aztán kis idővel később Egyiptomban, Perzsiában és Törökországban is ismertté vált.

A kávé szó eredete az arab nyelvből származik. A "qahwah" eredeti jelentése annyit tesz, hogy a „bab bora".

1560-ban berobbant Európába, ahol rövid idő leforgása alatt nagy népszerűségre tett szert. Fél évszázaddal később, a gyarmatosítás következtében, Amerikában is elterjedt.

Bár a kávénap pontos eredete ismeretlen, általában egy 1983-ban rendezett japán eseményt tartanak a "prototípusnak". Ez azonban inkább egyfajta megemlékezés volt a kávéról, mintsem egy hivatalos kávéünnep.

Végül 2014-ben hirdette ki a Nemzetközi Kávészervezet, hogy a hivatalos kávéünnep napja szeptember 29 lesz. Ezen a napon sok kávézó kínálja a forró meleg italokat kedvezményesen.

A kávénap fő célja a tisztességes kávékereskedelem támogatása és az emberek tájékoztatása a kávétermelők helyzetéről világszerte.

Hogyan ünneplik a kávét a világban?


A legnagyobb csésze kávé világrekordja 2019-ben született Kolumbiában. Az óriás kávéscsészébe közel 23 ezer liter fért bele a kedvenc italból.

Kövess minket, mert még sok érdekességet elmesélünk a kávéról a mai nap folyamán!