egy barnahajú nő fehér csészéből iszik

Hihetetlen, de a kávé ízét befolyásolja, milyen pohárból iszod

Mint kiderült, nagyon nem mindegy, hogy milyen pohárból iszod a kávédat.


A magyar felnőtt társadalom több mint 80 százaléka napi rendszerességgel iszik kávét, így valószínű, hogy te is beletartozol ebbe a csoportba. Ha szereted a finom minőségi kávékat, akkor itt az ideje, hogy a pohár kiválasztására több időt szánj, ugyanis a csésze nagy mértékben befolyásolja a kedvenc fekete italod ízét.

sz\u00ednes k\u00e1v\u00e9s poharak egym\u00e1s mellett, fa asztalon

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


A kávézókban található különböző méretű és alakú poharaknak kulcsfontosságú szerepük van, abban, hogy milyen ízű lesz a kávé - írja a lifehacker oldala. A kávéscsészéknek például mindig illeszkedniük kell a kávéadaghoz.

egy fekete sz\u00edn\u0171 k\u00e1v\u00e9, poh\u00e1rban

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Ha ugyanis az összes kávéfajtához egy 350 milliliteres kávésbögrét használsz, akkor előfordulhat, hogy a nagy bögre félig üresnek tűnik majd. Ezért fontos, hogy többféle méretben legyenek otthon kávéscsészéid.

Érdekesség, hogy az emberek már a pohár méretéből következtetni szoktak a kávé ízére. Például a kisebb, keskeny pohár láttán egy keserűbb ízre mondjuk eszpresszóra számítanak, míg a nagyobb bögréknél egy édesebb italra gondolnak.

A cappuccino pohara például nem véletlen széles alakú, hiszen így jobban hozzáférsz a meleg ital tetején lévő finom habhoz.
k\u00e1v\u00e9s b\u00f6gr\u00e9k, tejes kancs\u00f3, egy faasztalon

Fotó: Cyril Saulnier / Unsplash


Szerencsére nem kell találgatnod, hogy melyik kávé melyik pohárba illik, ugyanis a szakértők ezt a következőképpen osztották fel:

  • Kis cappuccino, tejeskávé és flat white (tejhab és az eszpresszó elegye): 180-220 milliliteres pohár
  • Nagy cappuccino, latte és flat white: 220-350 milliliteres pohár
  • Hosszú fekete: 180 milliliteres pohár
  • Eszpresszó: 80 milliliteres pohár
feh\u00e9r poh\u00e1r k\u00e1v\u00e9val g\u0151z\u00f6l\u00f6g

Fotó: Clay Banks / Unsplash


Egy szintén fontos részlet, amit sokan hajlamosak elfelejteni, hogy egy hideg pohár akár 20 százalékkal is képes lehűteni a kávét.

A csésze felmelegítése egyszerű de nagyon fontos lépés, különösen a hideg téli időkben. De hogyan érdemes megmelegíteni a poharat? Egyszerűen csak önts bele forró vizet és hagyd benne állni egy percig. Így sosem kell majd hideg kávét kortyolgatnod.