
Ez a legkímélőbb kávé gyomorbajosoknak
Refluxban szenvedsz, de nagy kávérajongó vagy? Akkor érdemes megismerned az alábbi kávéfajtát.
Az olyan emésztési betegségekben szenvedő embereknek, mint a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) vagy a gyomorfekély, gyakran azt tanácsolják, hogy hagyjanak fel teljesen a kedvenc kávéjukkal. Egy új nézet szerint azonban a hidegen főzött kávét még a refluxosok is ihatják. Tényleg így van? Most ennek jártunk utána.
Olvasd el ezt is! Az 5 legnagyobb tévhit a kávé egészségügyi hatásairól
Fotó: Tavis Beck / Unsplash
A hidegen főzött kávé (cold brew) nem tévesztendő össze a sima jeges kávéval.
A cold brew ugyanis úgy készül, hogy az őrölt kávét 20-25 fokos vízben áztatják 8-24 órán keresztül.
Az így kapott kávét csak le kell szűrni és már készen is áll a fogyasztásra - írja a wellandgood oldala.
Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash
A hidegen főzött kávéval kapcsolatban mindazonáltal megoszlanak a szakértői vélemények.
Egyes tanulmányok ugyanis megállapították, hogy a hidegen főzött kávé alacsonyabb koncentrációban tartalmaz bizonyos savakat, mint a forró kávé, de készültek olyan kutatások is, amik azt találták, hogy a hidegen főzött és a forró kávé pH-értéke hasonló...
Fotó: Matt Hoffman / Unsplash
Abban viszont még a szakértők is egyetértenek, hogy a refluxban szenvedőknek érdemes egy esélyt adniuk a hidegen főzött kávénak. Főleg akkor, ha érzékenyek a savas ételekre és italokra.
Az, hogy valaki jobban reagál-e a cold brew kávéra, attól is függ, hogy a reflux problémát a koffein vagy a savasság okozza. Sőt, a cukor, édesítőszerek de még a tej is okozhatnak kellemetlen, égető emésztési zavarokat. Ebben az esetben tehát nem is a kávé a hibás.
Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash
Ezenfelül a kávéfőzés során számos olyan tényező van (a kávészemek mérete, a felhasznált kávé mennyisége, a főzési idő stb.), ami szintén befolyásolja a refluxot. De a bab pörkölése is fontos szerepet játszik: a kutatások szerint minél sötétebb a pörkölés, annál kevésbé savas a kávé.
A kávérajongóknak jó választás lehet a cold brew főleg a nyári nagy forróságban. És ami a legjobb, hogy a sima kávéhoz hasonlóan a hideg főzet is tartalmaz jótékony vegyületeket, például antioxidánsokat és a polifenolokat.