lány piros felsőben fehér bögrét tart a kezében
Fotó: bruce mars / Unsplash

Kiszámolták, átlagosan hány évig él, aki naponta kávét iszik

Ehhez fogható kutatás még nemigen készült, ennek megfelelően az eredmény is váratlan.


A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, nem csoda, hogy a kutatások kereszttüzében áll. Szinte naponta jelenik meg az egészségügyi hatásairól pro vagy kontra egy cikk. Ezek közül mi is számosat bemutattunk már:

A mostani kínai vizsgálat, amiről dailycoffeenews.com számolt be, mégis egyedülálló a maga nemében. Az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények szerint napi 1-3 csésze kávé meghosszabbítja az éltetet. A kutatásban résztvevő rendszeres kávéfogyasztók körében 30 százalékkal kevesebb volt a haláleset a vizsgált 7 évben. Nem lebecsülendő az eredmény: a szakemberek az UK Biobank által tárolt mintegy félmillió ember adatait nézték át.

​Fontos azonban hozzátenni, hogy a fekete kávénak van ilyen hatása, a jó eredményt produkálók átlagosan 4 gramm, vagyis legfeljebb egy kávéskanál cukrot tette a kávéjukba. Egy átlagos jeges kávéban ehhez képes 64 gramm cukrot szoktak eltüntetni a fogyasztók. Tanulság: a kávé önmagában kevés a cukoradag minimalizálása is elengedhetetlen a hosszú élethez.