kávés bögre

A világ legjobb folttisztítóját a Biblia is említi, ma mégis alig használjuk

Vannak dolgok, amik jobban mutatnak kopottasan, a kávésbögrék azonban nem tartoznak közéjük. Mutatjuk az olcsó és egyszerű trükköt, hogy a jól ismert, makacs kávéfoltokat eltüntesd!


Minden kávézóban és konyhában létezik (legalább) egy makacs bögre, ami újra és újra a mosogatógépbe akar kerülni, függetlenül attól, hogy hányszor súroltad át vagy futtattad le rajta a programot.

A bögrék ugyan tiszták, de az előző kávézások után maradó maszatok és foltok miatt nem szívesen használjuk őket egy idő után. Ezek a szennyeződések általában a fehér vagy világos színű bögréknél fordulnak elő rosszabb esetben a kedvenc darabodnál.

Hogy miért? Mert a kávé tele van olajokkal és zsírokkal, amik hozzájárulnak az ital általános testességéhez, de ezek észrevehető gyűrűszerű maszatot hagynak a bögre belsejében. Legtöbbször ezek a foltok egyszerű mosogatószerrel könnyen tisztíthatók, de előfordul, hogy komolyabb kihívás elé állítják a "takarító személyzetet".

A ThekKtchn újságírója is hasonlóan járt, ezért egy évezredes módszert próbált ki, hogy beszámoljon a tapasztalatairól. Ő az Angliában népszerű tisztítószermárkát, a Dri-Pak mosószódáját rendelte meg az Amazonról, de gyanítjuk, hogy bármilyen mosószóda megbirkózik a kihívással.

Már az egyiptomiak is ismertek egy, a sivatag kiszáradt tavaiban fellelhető anyagot, amely elsősorban nátrium-karbonátot, tartalmazott. Főleg tisztításra, balzsamozásra és tartósításra használták, az egész ókori világban elterjedt, még a Bibliában is szerepel két helyen a héber neve (neter). Amilyen népszerű volt régen, manapság annyira visszaszorulóban van a háztartásokban, pedig nem drága és jó teljesítményre képes.

Fotó: Shutterstock

A tudományban nátrium-karbonátnak nevezett anyag nagyszerű vízlágyító, zsíroldó, áztató- és tisztítószer. Forró vízben kell feloldani, a lúgos kémhatású nedvszívó porból minimális mennyiség is elég. Ráadásul a gyártás során nem keletkezik környezetszennyező melléktermék, a használat után pedig lebomlik.

Mosáshoz is szokták használni, de kiváló zsíroldó hatása miatt általános tisztítószerként is működik.

És mint kiderült, tökéletesen megbirkózik a már említett kávéfoltokkal.

A cikk szerint a kávésbögrék tisztításához csak annyit kell tenned, hogy egy keveset kiöntesz a mosószódából a csészébe, hozzáadsz egy kis forró vizet, hagyod az oldatot legalább 30 percig (ideális esetben egy éjszakán át) állni, és máris könnyedén letörölheted a makacs foltokatráadásul csak minimális súrolást igényel.

Még ha nem is tisztítanád minden héten ilyen macerásan a bögréidet, akkor is érdemes beszerezni egy kis mosószódát egy-egy alaposabb tisztításhoz.