egy kék inges nő kávét iszik
Fotó: goffkein.pro / Shutterstock

A kávéfőző tökéletes kitakarításához pár szem gabonára is szükséged van

Még neked is árthat, ha nem takarítod ki rendesen a kávéfőzőt. Mutatunk pár hasznos trükköt.


A kávé rendkívül népszerű itthon, a KSH 2019-es adatai szerint egy évben 2,5-3 kilót fogyasztanak belőle a magyarok. A legtöbb kávét a 40-49 éves korosztály fogyasztja: közülük minden második ember naponta 2-3 csészényit, 14 százalékuk pedig háromnál is többet iszik meg. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor tudnod kell, hogy rendkívül fontos a kávéfőző tisztítása, és nemcsak a gép karbantartása miatt, hanem azért is, mert akkor minden nap finom friss kávét ihatsz. Ellenkező esetben akár penész is kialakulhat a koszos kávéfőzőben, ami veszélyt jelenthet az egészségedre. Most megmutatjuk, miként tudod hatékonyan kitakarítani a gépedet.

Hogyan tisztítsd meg a kávéfőzőt?

egy fekete k\u00e1v\u00e9f\u0151z\u0151

Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock


Annak érdekében, hogy a reggeli bögrédbe ne jusson semmilyen kellemetlen "meglepetés", érdemes tisztán tartanod a kávéfőzőt. De mielőtt elkezdenéd a tisztítást, győződj meg arról a kávéfőző használati utasításában, hogy semmi nem tiltja az alábbi módszert - hívja fel a figyelmet a goodhousekeeping cikke. Az alábbi tippek egyébként a szemes és őrölt kávéval működő készülékekre vonatkoznak.

Amire szükséged lesz:

 • víz
 • szappan
 • ecet
 • szivacs
 • kávéfilterek
 • rizs

​1. lépés: mosd el a kivehető részeket

Fotó: John Kasawa / Shutterstock


A kivehető részeket meleg és szappanos vízben, kézzel mosogasd el. Sok esetben a műanyag alkatrészek még mosogatógépben is moshatók. Ne felejtsd el letörölni a gép külsejét és a pohártartó részt, ahol a kiömlött kávé maradéka megülhet.

​2. lépés: vízkőmentesítés


A kemény víz miatt idővel vízkő halmozódik fel a gép belsejében, ami miatt a kávéfőző csöpögni kezd. Mikor érdemes vízkőteleníteni? Kemény víz esetén havonta, közepesen kemény víz esetén (10-20°dH) kéthavonta, lágy víz esetén pedig háromhavonta.

Az alábbi lépéseket kövesd:

 1. Töltsd fel a tartályt egyenlő arányban ecettel (esetleg citromsavval) és vízzel.
 2. Helyezz egy papírszűrőt a rendeltetési helyére a gépben és kávé nélkül hagyd átfolyni rajta ezt a keveréket. Ehhez helyezd az edényt a helyére, és félig "főzd le" az oldatot.
 3. Félúton kapcsold ki a gépet, és hagyd állni a keveréket legalább 30 percig.
 4. Kapcsold be újra a kávéfőzőt, és fejezd be a főzést.
 5. Öntsd ki az ecetes vizet.
 6. Öblíts le minden részt.

Ha szükségesnek érzed, akkor használj fel még egy kávéfiltert, és folyass át rajta még egyszer vizet, hogy az ecetes lé biztosan eltűnjön a gépből.

​3. lépés: a kancsó kitakarítása

feh\u00e9rrizs szemek

Fotó: Pierre Bamin / Unsplash


A kancsót minden használat után ki kell mosni, de ha idővel mégis piszkosnak tűnik, akkor töltsd meg meleg, habos vízzel és egy kevés főtt rizzsel. Keverd el a kancsóban a keveréket, hogy fellazuljanak a szennyeződések. Használj egy súrolószivacsot a piszok eltávolításához, majd jól öblítsd ki az edényt.