egy zacskó kávébab

Üdv a kávéfüggők világában!

Hogyan kell a kávét tárolni, hogy friss maradjon? Így!

Sok ember kedvenc mottója, hogy amíg kávé létezik, addig semmi sem lehet annyira rossz. Megértjük, ugyanis a reggeli kávé illata tényleg képes felpezsdíteni az agyat. Most megmutatjuk, hogyan kell a kávét tárolni, hogy sokáig friss maradjon.

Kis hazánkban napi két-három csésze kávét is megiszunk, tehát sokak számára fontos, hogy bögréjükben mindig friss és zamatos kávé legyen.

A kávé tárolása rendkívül egyszerű, viszont akad pár fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani.

Szemes kávé

egy f\u00e9rfi k\u00e1v\u00e9szemeket tart a kez\u00e9ben

A szemek egyfajta aromaszéfként működnek, sokáig megtartva a zamatot.

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash

A kávétárolás általános szabálya, hogy távol kell tartani a fénytől, hőtől, nedvességtől és levegőtől.

A legjobb, ha egy nem átlátszó, légmentesen zárható edényben tároljuk a kávét.

Szintén fontos, hogy a tárolóedényt egy hűvös, sötét és száraz helyen, például a konyhaszekrényben tartsd.

Őrölt kávé

\u0151r\u00f6lt k\u00e1v\u00e9t \u00f6nt egy f\u00e9rfi, n\u00f6v\u00e9nyek a h\u00e1tt\u00e9rben

Ne aggód, a kávé nem jár le, hanem csak az erejéből veszít!

Fotó: Najib Kalil / Unsplash


Az őrölt kávénál fontos megjegyezni, hogy sokkal hamarabb elveszti a frissességét, mint a szemes.

Az előre megőrölt kávé hetekig eláll, viszont, amit te magad őrölsz, az csupán pár napig!

Tehát inkább csak a reggeli kávéhoz való adagot daráld le.

A kávédaráló tisztításáról már korábban itt írtunk.

A tároló

\u00fcveg k\u00e1v\u00e9t\u00e1rol\u00f3t tart egy n\u0151 a kez\u00e9ben

Egy szorosan záródó tároló sokáig megtartja az aromát!

Fotó: Ronise daluz / Unsplash


A legjobb tárolók a fém és kerámia edények, mert ezek nem szívják el a kávé aromáját.

Egy másik jó alternatíva az üvegtartály, ami szintén meghagyja a kávé zamatát.

Próbáld kerülni a műanyag edényeket, mivel ezek nem ideálisak a hosszú tárolásra.

Ha kiváncsi vagy, hogy hogyan válik a kávé tejhabja festővászonná, akkor nézd meg ezt a korábbi cikkünket a témában.