fekete-fehér fotó, egy nő fehér bögrét tart a kezében

Ismerd meg az agyad működését kávézacc segítségével!

Amerikai kutatók egy új kísérlete alapján az agy működésének jobb megismerésével kecsegtet a kávézacc.


Az University of Cincinnati amerikai egyetem kutatói maguk is nagyon szeretik a kávét, így meglehetősen sok kávézacc keletkezik az intézetükben. Nevezhetjük jó értelemben szakmai ártalomnak, de egy idő után elkezdtek azon gondolkodni, mit lehetne kezdeni vele, azon kívül, hogy kidobják (vagy esetleg a lefolyó tisztítására használják – ami szintén működik, sokan mégsem merik alkalmazni).

A megoldás egész váratlanra sikeredett.

Az ingerületátvivő anyagokkal, vagyis neurotranszmitterekkel kapcsolatos kísérleteiknél használták fel szigetelőanyagként. A dailycoffeenews.com beszámolója szerint az agyban lezajló kémiai változásokat jelző mikroelektródák leggyakrabban szénszálból készülnek, ezeket cserélnék le az egyetem kutatói a könnyebben „beszerezhető” és fenntartható kávézaccra.

k\u00e1v\u00e9bab \u00e9s \u0151r\u00f6lt k\u00e1v\u00e9 kan\u00e1lban

Fotó: KATY TOMEI / Unsplash

A kísérlet során a kutatók addig hevítették a kávézaccot, amíg porózus szén maradt csak vissza belőle, majd további kezelések után ezzel az anyaggal vonták be az elektródákat.

Az eredmény: nemcsak fenntarthatóbb, de érzékenyebb eszközök jöttek létre.

A kutatók jelenleg különböző pörkölésű és márkájú kávék maradványaival kísérleteznek, a vezetőképességet tesztelik. „Célunk, hogy megtaláljuk a legjobb alapanyagot az elektróda gyártáshoz” – magyarázta a cikkben a vizsgálatot vezető Ashley Ross.