Női kéz pohárral, benne füge, fűszerek, rózsaszín háttér

A gined ízének csak a fantáziád szab határt

Készíts otthon gint!

Ismerd meg jobban a napjainkban reneszánszát élő klasszikus italt, a gint, és készítsd el a sajátodat házilag gyorsan, egyszerűen!


Ha szívesen kortyolgatsz különleges italokat, akkor biztosan kóstoltál már valami „jóféle" gint. És talán az is megfordult a fejedben, hogy jó lenne többet tudni róla. Nos, erre most itt a lehetőség – összeállításunkból megismerheted a gint és annak rövid történetét. Sőt, ha kedvet kapnál, akár házilag is elkészítheted, mutatunk egy egyszerű de nagyszerű receptet!


​Mi a gin?

Ha egy címkén a „gin" feliratot látod, akkor egy minimum 37.5% alkoholfokos itallal van dolgod. Alapja egy semleges ízű alkohol; ez lehet higított tiszta szesz vagy vodka, fő ízesítő eleme pedig a borókabogyó. Ez annyira fontos, hogy ha nincs az összetevők között borókabogyó, akkor nem is beszélhetünk ginről.

Ezen túl még számos fűszerrel lehet ízesíteni. Például citrusos jegyeket kölcsönözhet neki a citrusfélék szárított héja, míg a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamon fűszeres ízhatást ad. A földes jegyeket pedig a koriandermagnak, az édesgyökérnek vagy az ánizsnak köszönhetően nyerheti el. Túl sok a fűszer? Persze, ezeket nem kötelező használni, de egy kis fantáziával, kreativitással egyedire lehet szabni a gint.

Az elkészítés módja többféle lehet. A gin készülhet hideg áztatással vagy desztillálással is, de a legfontosabb, hogy a fenti minimum alkoholtartalom meglegyen, illetve, hogy borókabogyó kerüljön bele.

​Ismerd meg a történetét!

A hollandok állítólag a ginből nyerték harci bátorságukat

Fotó: picryl.com

Évszázadok óta ginezik az emberiség, így hát ki tudná már meghatározni, hogy pontosan mikor és hol készült az első? Annyi biztos, hogy Kr.u. 70-ben egy görög orvos, Pedanius Dioscorides már használta a bor és borókabogyó keverékét, és nagyon dicsérte is. Nem (vagy nem csak) élvezeti értékét emelte ki, hanem azt, hogy a megfázást hatékonyan tudta gyógyítani ennek segítségével.

A borókabogyót ezután még évszázadokon át adták borhoz az emberek, és nem is csak Görögországban. Egy Kr.u. 1055-ből fennmaradt utalás szerint például olasz szerzetesek is ezt a nedűt kortyolgatták.

Később a hollandok is rájöttek arra, amire a görög orvos, de ők már nevet is adtak a borókabogyóval ízesített bornak: Jenevernek nevezték el. Az angolok valószínűleg a harminc éves háborúban találkozhattak először az itallal, amit csata előtt ők is előszeretettel fogyasztottak, a hollandokhoz hasonlóan. Innen származik a „Dutch courage", vagyis „holland bátorság" elnevezés.

Az angolok egyébként a „genever" nevet adták az italnak, ami gyorsan népszerű lett. Néhányan Genevaként, mások genként emlegették, míg végül, az 1700-as évek elejére kialakult a ma is használt gin elnevezés. Az 1714-es The Fable of the Bees, or Private Vices, Publick Benefits című műben már borókabogyóból készült likőrként írnak a ginről.

A 19. század végén eljutott az Újvilágba is, ahol a szesztilalom idején még népszerűbb lett, a vodka 1960-as évekbeli térhódításáig pedig az egyik legkedveltebb italnak számított az Egyesült Államokban.

​Készítsd el a saját gined!

A fejünkben leginkább a brit pubokkal összekapcsolt klasszikus ital reneszánszát éli a világban – Anglia és az USA mellett olyan új piacokon is egyre népszerűbb, mint például Törökország vagy India. Innovatív márkák és új gyártási módszerek jelennek meg, sőt, olyan gin home kitek is kaphatók már, amivel bárki készíthet gint otthon, gyorsan és egyszerűen.

De ezekre sincs feltétlenül szükség – bár egy ginrajongót valószínűleg örömkönnyekig meghat egy ilyen home kit, ha megkapja ajándékba –, anélkül is tudsz gint készíteni otthon. Már mutatjuk is az egyik legjobb és legegyszerűbb receptet!

RECEPT

Hozzávalók: 700ml jó minőségű vodka, 2 ek borókabogyó, 6 kardamomhüvely, 1 tk koriandermag, kevés citromhéj (egy kis csík lehámozva elég), egy csipet szárított rózsaszirom

Elkészítés: Csavard le a vodkásüveg tetejét, és add hozzá a többi hozzávalót. Ha erőteljesebb ízt szeretnél elérni, a borókabogyót és a kardamomot törd össze mozsárral, és úgy szórd a vodkába. Tekerd vissza az üveg kupakját, és az így nyert keveréket hagyd 24 órára sötét, hűvös helyen.

Ezt követően le kell szűrnöd – kávéfilterrel bélelt szitát javaslunk –, majd az így nyert italt öntsd vissza az üvegbe. Gratulálunk, máris gintulajdonos vagy! A saját gineddel pedig hónapokig büszkélkedhetsz a családnak vagy a barátoknak – nem veszít a minőségéből, ha hűvös, sötét helyen tudod tárolni.

​Hányféle gin van?

Ha egy kis túlzással akarnánk élni, akkor azt is mondhatnánk, hogy végtelen, hiszen remekül lehet variálni a hozzávalókkal – persze, a kötelező borókabogyó mellett. Egyes források szerint legalább 400 féléből lehet válogatni, míg a World Gin Map szerint 5498 féle gin van a világon.

​Nézd és hallgasd

Ha még inkább ki akarod élvezni a ginkóstolást, akkor kényeztesd közben a többi érzékszerved is – szigorúan a témába vágva. Gyűjts egy kis inspirációt az Instán , és indítsd el a Spotify-on az egyik szuper „gin drinking" playlistet. Mert hogy ilyen is van! Az élményt pedig koronázd meg azzal, hogy a legjobb társaságban élvezed a kedvenc italodat.