
Jelentős változások és tervek
Fontos hírek a hazai kézműves sörök piacáról
Október 7-10. között tartják a Hungexpo területén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), Magyarország legnagyobb ilyen témájú szakmai seregszemléjét. A nyitó napon a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be az ágazat helyzetéről, kilátásairól.
Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Kereskedelmi Törvény módosításának kezdeményezője elmondta, hogy nyár óta jelentős változás következett be az italgyártók életében. Az Egyesült Államokban például a kisüzemi sörfőzdék már megvívták a harcot a nagy gyártókkal az elmúlt 50 évben, ott a kézműves sörfőzdék mára a teljes sörpiac 15-20 százalékát teszik ki. A természetes úton erjesztett sör elkészüléséhez legalább 21 nap szükséges, ezzel ellentétben a nagyobb gyártók söreiket legfeljebb 8 nap alatt készítik el. Ezért is kell különbséget tenni a nagyüzemi, ipari sörök és a kézműves sörök között. Hangsúlyozta, a fogyasztók választásának megkönnyítése érdekében
fel kellene tüntetni, hogy mely sör nagyipari, melyik kézműves, hogy a fogyasztó számára egyértelmű legyen, milyen sört fogyaszt.
Helyzetbe hoznák a kisüzemi főzdéket
Fotó: Agrármarketing Centrum
Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke elmondta, már látszik a kisüzemi sörfőzdék némi forgalomnövekedése a Kereskedelmi Törvény módosítása nyomán, az átütő változásra azonban még várniuk kell. A kisüzemi sörök térnyerése a hazai piacon hosszú idő lesz ugyan, de elindultak az úton, és a cél, hogy térségi, régiós szinten tudják megtalálni a helyi piacaikat, ezáltal is népszerűsítve a környezettudatos fogyasztói választást.
Fontos a fogyasztók informálása és edukálása is, ezért standjukon az OMÉK négy napja alatt sörkóstolóval is várják a látogatókat.
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke beszédében elmondta, hogy látható a hazai sörpiacon, illetve a többi italtermék piacán mind a jogalkotó, mind a versenyhatóság egyaránt prioritásként kezeli a kiegyenlített versenyviszonyokat.
Giczi Gergely, az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszédében kiemelte, az agráriumban kiemelten fontos a magyar kis- és középvállalkozások támogatása, marketingeszközökkel való segítése, így a kézműves sörök számára is kiváló lehetőség a kétévente megrendezendő agráriumi seregszemle. A kézműves sörök térnyerése a kiváló minőségű magyar élelmiszerek piacát is színesíti, melyre nem csak a hazai kínálatnak van szüksége, de az exporttermékek skáláját is bővítik.
- IPA, APA, NEIPA - kis sörhatározó Knap Gábor szakértővel - Vince ›
- Kipróbáltuk a limitált szériás 2021-es Oktoberfest sört - Vince ›
- Megnyitott a sörösök Mekkája, a sörhotel - Vince ›
- Megérkezett a sós, savanyú, korianderes kézműves sör - Vince ›
- Gerilla sörfőzők a magyar kézműves sör forradalom élharcosai - Vince ›
- Egy nap, egy recept: sör-mustáros-fenséges borjúcomb - Vince ›
- Megszületett a magyar sör és a gin szerelemgyereke - Vince ›