bartender kutya koktélt mixel

Kiderül az igazság!

Egyetlenegy dolgon múlik, az adott koktélt rázni vagy keverni kell-e

Többé nem kell betanulnod a koktélok elkészítésének módját, a recept egy apró részletéből mindig tudni fogod, rázd vagy keverd-e.


Pierce Brosnan, James Bond filmbenJames Bond ikonikus „Rázva, nem keverve" mondatának köszönhetően már minden koktélimádóban felmerült legalább egyszer a kérdés, hogy mikor rázunk egy koktélt és mikor keverünk? Számít egyáltalán? De még mennyire!

Mi a különbség a rázás és a keverés között?

kokt\u00e9lt kever egy bartender

Mindig gondold végig, hogy milyen összetevőkkel dolgozol

Fotó: Helena Lopes / Unsplash


Azokat a koktélokat kell rázni, amik különböző sűrűségű és állagú hozzávalókból tevődnek össze. Akár nevezhetnénk ezeket komplex koktéloknak is, ezeknek az elegyítése, egységes textúrájúvá alakítása rázással érhető el. A rázás tehát ideális olyan koktélokhoz, amik gyümölcslevet vagy krémlikőrt tartalmaznak.

Az azonos sűrűségű összetevőket tartalmazó koktélokat keverni kell (ez általában akkor teljesül, ha az adott koktél szinte csak alkoholos italokból áll össze).

A füstölgő koktélokat már próbáltad? Ha nem akkor itt egy cikk arról, miként tudod otthon is elkészíteni.

Bővebben a rázásról

f\u00fcge, shaker \u00e9s kokt\u00e9l az asztalon

A rázott koktélok légiesebbek, habosabbak

Fotó: Kaufmann Mercantile / Unsplash


Az azonos sűrűségű, főleg szeszes italokat tartalmazó italokat keverni kell. Ezen szabályok mentén, szegény Mr. Bond vodka martiniját is keverni kellett volna és nem rázni.

Ha egy koktél recept tejszínt, tojásfehérjét, friss gyümölcslevet tartalmaz, akkor mindig használj koktél shakert. A különböző sűrűségű összetevők összekeveréséhez erős, folyamatos rázásra lesz szükséged.

Ide tartozik a margarita is, ami limelét tartalmaz. De rázni kell az eszpresszó mennyország koktélt is, aminek a receptjét itt találod.

Az elkészült ital sokkal légiesebb lesz, mint a kevert rokona. Ugyanezt a habos textúrát csak hosszas kevergetéssel tudnád csak elérni.

Fontos, hogy sose rázz fel szénsavas összetevőket! Ha egy felrázott italhoz valami szénsavas kell, akkor azt csak azután add hozzá, hogy már elkészült a koktél.

Bővebben a keverésről

vodka martini kokt\u00e9l

A klasszikus martinit is keverni kell

Fotó: Pesce Huang / Unsplash


A főleg szeszes italokat tartalmazó koktélokat egy keverőpohárban egy bárkanál segítségével kell összekeverni.

Erre jó példa a klasszikus martini és a Manhattan koktél. Sőt, akár ezt a Harry Potter témájú unikornis vér koktélt is elkészítheted!

A keveréssel egy kristálytiszta, nagyon sima textúrájú koktélt fogsz kapni.

Egy szó, mint száz, ha figyelsz az összetevőkre, akkor mindig tudni fogod, hogy rázni vagy keverni kell a koktélt.