
Kiderül az igazság!
Egyetlenegy dolgon múlik, az adott koktélt rázni vagy keverni kell-e
Többé nem kell betanulnod a koktélok elkészítésének módját, a recept egy apró részletéből mindig tudni fogod, rázd vagy keverd-e.
James Bond ikonikus „Rázva, nem keverve" mondatának köszönhetően már minden koktélimádóban felmerült legalább egyszer a kérdés, hogy mikor rázunk egy koktélt és mikor keverünk? Számít egyáltalán? De még mennyire!
Mi a különbség a rázás és a keverés között?
Mindig gondold végig, hogy milyen összetevőkkel dolgozol
Fotó: Helena Lopes / Unsplash
Azokat a koktélokat kell rázni, amik különböző sűrűségű és állagú hozzávalókból tevődnek össze. Akár nevezhetnénk ezeket komplex koktéloknak is, ezeknek az elegyítése, egységes textúrájúvá alakítása rázással érhető el. A rázás tehát ideális olyan koktélokhoz, amik gyümölcslevet vagy krémlikőrt tartalmaznak.
Az azonos sűrűségű összetevőket tartalmazó koktélokat keverni kell (ez általában akkor teljesül, ha az adott koktél szinte csak alkoholos italokból áll össze).
Bővebben a rázásról
A rázott koktélok légiesebbek, habosabbak
Fotó: Kaufmann Mercantile / Unsplash
Az azonos sűrűségű, főleg szeszes italokat tartalmazó italokat keverni kell. Ezen szabályok mentén, szegény Mr. Bond vodka martiniját is keverni kellett volna és nem rázni.
Ha egy koktél recept tejszínt, tojásfehérjét, friss gyümölcslevet tartalmaz, akkor mindig használj koktél shakert. A különböző sűrűségű összetevők összekeveréséhez erős, folyamatos rázásra lesz szükséged.
Ide tartozik a margarita is, ami limelét tartalmaz. De rázni kell az eszpresszó mennyország koktélt is, aminek a receptjét itt találod.
Az elkészült ital sokkal légiesebb lesz, mint a kevert rokona. Ugyanezt a habos textúrát csak hosszas kevergetéssel tudnád csak elérni.
Fontos, hogy sose rázz fel szénsavas összetevőket! Ha egy felrázott italhoz valami szénsavas kell, akkor azt csak azután add hozzá, hogy már elkészült a koktél.
Bővebben a keverésről
A klasszikus martinit is keverni kell
Fotó: Pesce Huang / Unsplash
A főleg szeszes italokat tartalmazó koktélokat egy keverőpohárban egy bárkanál segítségével kell összekeverni.
Erre jó példa a klasszikus martini és a Manhattan koktél. Sőt, akár ezt a Harry Potter témájú unikornis vér koktélt is elkészítheted!
A keveréssel egy kristálytiszta, nagyon sima textúrájú koktélt fogsz kapni.
Egy szó, mint száz, ha figyelsz az összetevőkre, akkor mindig tudni fogod, hogy rázni vagy keverni kell a koktélt.
- Füstölgő koktélok: Így készítsd el otthon - Vince ›
- Kóstold meg Dwayne „The Rock” Johnson kedvenc koktélját! - Vince ›
- Gasztrolegek: a legdrágább koktélokba elképesztő dolgok kerülnek ... ›
- Gyorsan, egyszerűen elkészíthető koktél receptek otthonra - Vince ›
- 4 koktél, ami a Harry Potter könyvek Szárnyas Vadkan vendéglőjébe ... ›
- Próbld ki az idei 5 legmenőbb halloween-koktélt! - Vince ›
- Stanley Tucci megmutatta, hogyan készül a tökéletes Martini - Vince ›