három pohár az asztalon, bennük színes italok

Tedd ezt a hétköznapi ételt az italodba, csodát fogsz érezni

Otthon is egyszerűen elkészíthető az ital, ami éppen most hódítja meg a világ legmenőbb bárjait.Manapság egyre változatosabb dolgok kerülnek a pohárba. Legutóbb mi írtunk részletesen a zöldségek megjelenéséről (és hogy ez milyen jó). A lifehacker.com oldalán a minap megjelent cikk, ha lehet, még meredekebb trendről számolt be.

Az egyik első fecske a franciaországi Le Syndicat nevű étterem Gettin’ Milky with Nut nevű koktélja volt, amiben a hagyományosabb összetevők mellett Roquefort sajt is került a pohárba. Egy másik kreációjuknak pedig kecskesajtból készült hab úszik a tetején.

s\u00e1rga sajtkock\u00e1k sz\u00fcrke szalv\u00e9t\u00e1n

Fotó: Aliona Gumeniuk / Unsplash


A sajt érdekessége és különlegessége pont karakteres, dominás ízében rejlik, éppen ezért viszont csak nagyon szakavatott bartenderek kezében tud kiteljesedni – hívja fel a figyelmet a bevezetőben megnevezett oldal. A krémes sajtok (mascarponce, kecskesaj) levegős textúrát kölcsönöznek az italoknak, egy érleltebb parmezán viszont legfeljebb a koktél tetejére illik – hoz konkrét példát a The Cheese Professor nevű szakmai oldal. A lágy, kenhető sajtokat bele lehet keverni az italba, egészen új textúrát adva az elegynek. A keményebb, reszelhető sajtok inkább egyfajta köretként viselkednek azzal együtt, hogy részét képezik a koktélnak: kis citrommal fel lehet kenni őket a pohár karimájára, így amikor kortyolunk, abból is jut a szájba.

A már említett Le Syndicat a sajt felhasználásában is külön szintet képvisel: "sajt infúziót" készítettek, a koktél alkoholos-olajos közege ebből tökéletesen kioldja az ízeket. A 60-90 százalék zsírtartalmú sajtok a legalkalmasabbak erre, az ezekből készített oldatból jönnek ki legjobban az ízek az alkoholos italban - írja a Washington Post.

Mi egészen kedvet kaptunk ezekhez az új hullámos koktélokhoz, úgyhogy kerestünk is egy otthon, egyszerűen elkészíthető receptet. Neked is csak javasolni tudjuk a kipróbálását, az összetevők alapján nem lehet mellélőni vele.

  • 1 teáskanál macarpone
  • 3-5 nagy bazsalikom levél, kettőbe tépve
  • 30 milliliter limoncello
  • 15 milliliter Grand Marnier vagy Cointreau
  • 60 milliliter vodka