barna hajú nő szőrmekabátban, kezében piros doboz

11 + 1 dolog, amire az iváson kívül még jó a kóla

Tisztít, lazít, akkumulátort ment. A kóla egy valóságos csodaszer a ház körül.A kóla a legnépszerűbb ital a világon, bár nem a legegészségesebb. Ha ezen előző mondat hatására a kólakészleteidet inkább már nem szeretnéd meginni, akkor sincs baj. Nem fog kárba veszni, ugyanis rengeteg mindenre használható még a ház körül. A thrillist.com gyűjtött össze 12 kólás trükköt. Igyekeztünk más forrásokból leellenőrizni, valóban működnek-e trükkök, ahol nem találtunk az idézett cikken kívül más bizonyítékot, ott ezt jelezzük.

1. Kiszedi a vérfoltot

Keverj össze hagyományos mosószert, egy doboz kóla „öblítőt” és vizet, majd áztasd be a vérfoltos ruhát. Csodát fogsz látni.

2. Eltünteti a rozsdát

Legyen szó a kocsid lökhárítójáról, régi evőeszközökről, vagy a bicikli küllőiről, mindenhol jól dolgozik az üdítőben található foszforsav. A legjobb, ha alufóliával viszed fel a rozsdás felületre.

3. Eltávolítja a zsírt

A régen odaszáradt zsíron már nem segít a mosogatószer? A kólán ezek az edények sem tudnak kifogni: fél óra áztatás után eltűnnek.

4. Kilazítja a beszorult csavart

Itt is a foszforsav lép akcióba. Ha nincs otthon éppen lazító spray-d, önts egy kis kólát a beragadt csavarra.

5. Kiszedi a hajba ragadt rágógumit

Amint az alábbi videóból is látszik, tényleg működik a dolog. A kóla egyébként a cipőtalpról is leszedi az odaragadt rágót.

6. Enyhíti a csípés okozta fájdalmat

Legközelebb, ha megcsíp egy darázs vagy akár egy hangya, öntsél kólát a csípés helyére. Meglátod, elviselhetőbb lesz utána a fájdalom.

7. Kiváló ablaktisztító

Sav és buborék – mindkettő kiváló tisztítószer. Vízzel hígítsd, különben több kárt okozol, mint hasznot, hiszen felragad az ablakra.

8. Kiváló WC-tisztító

Hígítás nélkül önts egy üveg kólát a wc-be, hagyd egy órát állni majd alaposan öblítsd le. Meg fogsz lepődni!

9. Régi ékszereket, érméket fényesít

Önts ki egy pohárba kólát, tedd bele a tisztítani kívánt ékszert, pénzérmét és hagyd benne állni egy éjszakán át. Másnap reggel úgy fog kinézni, mintha új lenne.

10. Eltávolítja az olajfoltokat a kocsibejáróról

Önts a foltokra kólát és hagyd ott 24 órára. A kóla felszedi az olajfoltokat az aszfaltról.

11. Akkumulátorként üzemel

A savas hatását kihasználva áramforrássá alakítható. Teljesítménye elég kicsi, inkább csak mint érdekesség, vagy iskolai fizikai kísérlet szintjén említendő.

+1: Feltölti a kocsi akkumulátorát

Bár a cikk megemlíti, hogy a kólával, hasonló pH-ja miatt, életet lehet lehelni rövid időre a lemerült akkumulátorba, semmilyen más forrást nem találtunk, ami ezt megerősítené. Az viszont igaz, hogy a már említett rozsda eltávolítási képessége itt is kapóra jön, akkumulátor csatlakozóit lehet vele megtisztítani.