színes zöldségek és gyümölcsök, átlátszó üvegekben színes folyadékok

Vigyázat! Bizonyos embereknek kifejezetten veszélyes a méregtelenítő léböjt kúra!

Szakemberek mondják el, hogyan és milyen hosszú léböjt kúrát érdemes csinálni és kik azok, akiknek szigorúan nem ajánlott.


Sokan kezdik az új évet a megújulás jegyében méregtelenítő léböjt kúrával. A vegetariantimes.com cikke annak járt utána, van-e értelme ezeknek a kúráknak. A kérdés megválaszolásához Peggy Kostopoulous táplákozási tanácsadót hívták segítségül.

A szakember elmondta, a méregtelenítés eredménye attól is függ, miért és hogyan csináljuk a léböjt kúrát. Ha például az ünnepi lakomák után akarsz visszatérni a megszokott szerényebb étrendedhez, akkor egyfajta választóvonalként egy 1-3 napos léböjt megfelelő lehet. A kúra, mint a neve is mutatja, a méregtelenítést szolgálja, főleg a feldolgozott élelmiszerekben található káros anyagok eltávozását remélheted tőle. A frissen préselt levek (első sorban a zöld színűek) mindeközben feltöltik vitamin- és ásványianyag-raktáraidat is.

Ügyelj rá, hogy a felhasznált zöldségek, gyümölcsök lehetőleg organikus művelésből származzanak, hiszen ha vegyszerrel kezeltek, akkor részben vissza is juttatod azt, amitől éppen szeretnél megszabadulni.

A szervezetnek a felsorolt tápanyagok mellett rostokra is szüksége mindenek előtt a bélrendszer megfelelő működéséhez. A rostnak magának is van méregtelenítő hatása, mivel hozzákötődnek a méreganyagokhoz, majd azokkal együtt távoznak. A préselt levek azonban nem tartalmaznak rostokat, tehát nem pótolhatják azokat, amik a méregtelenítéssel távoznak. Ezért nem javasolja semmiképpen a szakember a három napnál hosszabb léböjt kúrát, másrészt azt tanácsolja, adjunk rostban gazdag magvakat, például chiát a levekhez.

z\u00f6ld folyad\u00e9k \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rban sz\u00edv\u00f3sz\u00e1llal

Fotó: Giorgi Iremadze / Unsplash

A cikk végén elárulja, az ő kedvence a kelből, mángoldból, uborkából, zellerből és gyömbérből álló koktél. Ez egyben egy klorofil bomba is. (Hogy a klorofil miért kell a szervezetnek, arról itt írtunk.)

Ez a cikk nem tér ki rá, a houstonmethodist.org 2020-as írásában viszont bővebben foglalkoztak azzal is, kinek nem ajánlott egyáltalán a léböjt kúra. „Bármilyen vesebetegséggel mellőzendők az ilyen kúrák. A levek jó részének magas az oxalát-tartalma, a vese felel ennek a vegyületnek a kiválasztásáért. Ha nem funkcionál rendesen, akkor annak a következménye lehet vesekőképződés vagy más súlyosabb probléma” – nyilatkozta az oldalnak Amanda Beaver dietetikus.