sárga trófea
Fotó: enciktepstudio / Shutterstock

A világ 10 legdrágább itala

10 elképesztő árú szeszes ital: szuper a dizájnjuk, kivételes minőség került a palackokba, de ami a legfontosabb, igazi ínyencségnek számítanak.


Az alkoholos italok, legyen az pezsgő, bor, skót, whisk(e)y vagy pálinka, mind-mind a hétköznapjaink része. A világ azonban tele van olyan elszánt rajongókkal, akik készen állnak arra, hogy hatalmas összegeket fizessenek ki egy-egy különleges tételért. Mutatjuk, miből válogathatnak!

Olvasd el ezt is! A világ 10 legdrágább whiskey-je

10. Reforged 20th Anniversary Ale (sör) - 50 ezer forint


Listánk legelső szereplője a San Diego-i székhelyű AleSmith Brewing Company söre, a Reforged 20th Anniversary Ale tulajdonképpen három sör keveréke: Wee Heavy (Scotch Ale), Speedway Stout (Imperial Stout kávéval) és Old Numbskull (árpabor) kerül a palackba. A sörkülönlegességet nagyjából 50 ezer forintért tudod beszerezni - írja a thedrinksbusiness oldala.

9. Kors 24k George V (vodka) - 11 millió forint


Ebből a limitált kiadású párlatból mindössze 250 palack készült. Olaszországban és Finnországban készítették, ahol azt az eredeti receptet használták, amit II. Miklós orosz cár küldött unokatestvérének, V. György brit királynak. Miklós szerencsétlenségére ez nem volt elég ahhoz, hogy rávegye a brit uralkodót, adjon menedéket családjának, amikor kitört a 1917-es forradalom. Az érdekes történettel rendelkező ital már 11 millió forintért a tiéd lehet.

8. Harewood 1780 (rum) - 37 millió forint


Melyik a legértékesebb ital, ami az otthonodban található? Talán egy portói bor, amit egy eljövendő karácsonyi ünnepségre tettél félre, vagy esetleg egy különleges pezsgő, ami túl szépnek tűnik a kinyitáshoz. Érdemes körbenézned, hátha úgy jársz, mint az angliai Harewood House: a 18. században elkészült, ma művészeti gyűjteményeknek otthont adó épületben a por és pókhálók alatt 12 üveg 18. századi rumot találtak. A sötét pincében felfedezett jamaicai rumok a kikiáltási ár hatszorosán keltek el, amikor elárverezte 2013-ban a brit aukciósház, a Christie’s. A tucatnyi ital összesen 37 millió forintért cserélt gazdát.

7. Louis XIII: Mathuselam (Cognac) - 38 millió forint


A Remy Martin prémium cognac prémium áron kapható, az 50 milliliteres palack ugyanis 330 ezer forintról indul. A hat literes Mathusalem változat kívül-belül látványos. A La Maison Baccarat által fújt kristály dekantálóban tárolt, tölgyfahordókban érlelt ital páratlan intenzitása miatt szinte felrobban a szájban. Évente mindössze 50 darab készül a 6 literes verzióból, amink ára megközelítőleg 38 millió forint.

6. 1863 Niepoort Lalique dekantálóban (erősített bor) - 51 millió forint


Az erősített borok rekordját felállító portói több mint 1 millió hongkongi dollárért (nagyjából 51 millió forintért) kelt el a Nature Conservancy jótékonysági aukcióján 2019-ben. Négy hónappal korábban egy másik 1863-as Niepoort 96 ezer fontért (46 millió forintért) kelt el Hongkongban. Az impozáns dekantáló edények mindegyikébe bele van vésve az öt van der Niepoort (Portugália leghíresebb borásza) generáció neve. A több mint 150 éves ritka ital az elzászi Lalique (francia üvegkészítő) által készített üvegben kapott helyet.

5. 1945 Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru (bor) - 203 millió forint


A New York-i Sotheby's aukciósház eladása megdöntötte a csendes borok rekordját, mivel az 1945-ös évjáratból származó francia borok 377 ezer (181 millió forint), illetve 424 ezer (203 millió forint) fontért keltek el. A Robert Drouhin pincéjéből származó ritka Domaine de la Romanée-Conti borok vásárlója egy meg nem nevezett ázsiai magángyűjtő.

4. Fine and Rare 1926 Macallan (whisky) - 720 millió forint


Az 1926-os Macallan nem éppen egy olcsó ital: a Sotheby's aukcióháznál 720 millió forintért cserélt gazdát pár éve.

3. The Emerald Isle Collection (Whiskey) - 768 millió forint


Elértünk a listánk TOP 3 ital különlegességéhez. A dobogó harmadik fokára nem is tudtunk volna más párlatot elképzelni, mint egy 30 éves, háromszor desztillált, Bourbon hordókban érlelt, ír single malt whiskey-t. Az italhoz nem akármilyen "kiegészítők" tartoznak. A whiskey-nek is otthont adó "kincsesládában" helyet kapott egy Fabergé tojás (ékszerekkel kirakott és zománcozott dísztojás), egy testre szabott óra, két Cohiba Siglo VI Grand Reserve szivar (aranyozott vágóval), obszidián (olvadt láva) whiskykő és számos egyéb aranyozott kiegészítő. A nem mindennapi ajándékdobozt 768 millió forintra árazták be.

2. 2017 Champagne Avenue Foch (pezsgő) - 960 millió forint


Shammi Shinh, brit vállalkozó hozta létre ezt a nemrégiben rekordokat öntögető pezsgőt. Az ital azonban nem a minősége vagy különleges palackja miatt kapta meg a szemkápráztató 960 millió forintos árcédulát, hanem mert egy „mutáns majom” nem helyettesíthető tokenje (angolul: non-fungible token) szerepel rajta. A nem helyettesíthető tokenek, vagy NFT-k olyan digitális eszközök, amik lehetővé teszik egy értéktartó eszköz tulajdonjogának bizonyítását.

"Az NFT-k az új gyémántok" - mondta Shinh sajtónyilatkozatában. „Valami időtlen dolgot akartam alkotni a modern befektető számára" - tette hozzá.

A különleges pezsgőt Giovanni és Piero Buono milliárdos olasz testvérek vették meg, akik sikeres ajánlatukat valószínűleg egy kevésbe drága itallal ünnepelték meg.

1. Tequila Ley .925 Diamante (tequila) - 1 milliárd és 345 millió forint


Elérkeztünk listánk első helyezettjéhez. Két kilogramm tiszta platinát és 4100 fehér gyémánt egyesítettek, hogy létrehozzák azt, ami az egyik legkáprázatosabb (és legnehezebb) kiegészítője lehet bármely italpolcnak – bár állítólag csak egy van az egész világon. Az üvegben egy 42 százalékos, prémium minőségű agavéból készült tequila található, amit hét évig hordóban érleltek. A világ legdrágább párlata átszámítva 1 milliárd és 345 millió forintba kerül.