hosszúszárú, átlátszó borospoharak, benük rózsaszín bor

Megválasztották 2021 legjobb magyar rozéját, íme a győztes

Egy év kihagyás után ismét megrendezték az Országos rozé borversenyt Törökszentmiklóson. 284 rozé és siller tétel közül került ki a legjobb a hagyományosan Miklós napi rendezvényen.


Az Országos rozé borversenyt – amelyből az idei volt a 22. - hagyományosan december 6-án, Miklós napján tartják, stílszerűen Törökszentmiklóson. Ebből az alkalomból a verseny elnöke, Dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrártudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora, valamint a rozé boraikkal már többször aranyérmeket nyert szakemberek mellett, a Miklós nevű borászok is a zsűri tagjai voltak. A megmérettetésre 284 rozé, siller és gyöngyöző bormintákkal neveztek a készítőik – írja a haszon.hu.

Összesen nyolc bizottság bírálta a borokat, majd az általuk kiválasztott legjobbakat is összehasonlították a testületek vezetői. Ezek közül került ki végül a 2021-es évjárat legjobb magyar rozé borát, ami a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál 2021-es Rozé bora lett. Rövid időn belül ez a második komoly elismerés hölgy borásznak: a Kunsági borvidéken működő pincészetet Gálné Dignisz Éva vezeti, míg pár nappal ezelőtt egy Etyek-Budai borászhölgyet választottak meg az Év Bortemelőjének.

A rendezvény céljai között a rozék, a sillerek, a gyöngyöző borok, valamint a pezsgők fogyasztókkal való megismertetése, valamint az új borok piacra jutásának elősegítése is szerepelt. Emellett tájékoztatni kívánták az érdeklődőket arról a sajátos készítési technológiáról is, amellyel a rozé és siller borok készülnek.

2021 időjárása minden tekintetben megfelelt a kiváló rozé borok megalkotásához. Ezt a lehetőséget a borászok maximálisan kihasználva jobbnál-jobb rozékat alkottak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 79 bor kapott aranyérmet. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a rozé borok kínálata egyre jobban bővül. Megjelentek a magasabb alkohol tartalmú, mélyebb színű, testesebb, hosszabb élettartamú, valamint az intenzíven fajtajelleges rozék és sillerek. Ugyanakkor a kékszőlőből készült fehér borok, az egész könnyed selyem rozék is fantasztikus élményt nyújtottak. Javasoljuk: mihamarább mindenki személyesen tapasztalja ezt meg.