
Fotó: Billy Huynh / Unsplash
Anno másodikak voltunk, azóta visszacsúsztunk az ivásában, pedig a világ legjobb dolga
2022-01-16
Ma 2 litert iszik belőle egy magyar évente, bár az utóbbi időben növekszik a fogyasztása. Nem csoda, mert iszonyú finom.
Nemrég írtunk a különleges történetű új magyar pezsgőmárkáról, a Pearl&Z-ről, aminek első évjárata rögtön rangos elismerésben részesült. Egy valódi szerelemprojektről van szó, ahol a tulajdonos tényleg nem köt kompromisszumot a minőséget és az eleganciát illetően. Utóbbira példa a pezsgődugót leszorító úgynevezett kosár, amit külön saját logóval gyártatnak, valamint az összes palack nyakába akasztott kis füzet, ami a hazai pezsgőgyártás múltjának bemutatását és a jelenkori pezsgőfogyasztást hivatott ösztönözni. Az ott olvasható pár bekezdés láttán mi szívünk szerint azonnal pukkantanánk is egy palackkal, tegyél te is így!
Fotó: Pearl&Z
- Gróf Széchenyi István nevezte első ízben a franciák gyöngyöző italát pezsgőnek.
- Az első magyar pezsgőgyár 1825-ben kezdte meg működését Pozsonyban, ezzel hazánkban – Franciaország után – a világon másodikként indult el a professzionális pezsgőkészítés.
- 1896-ban már évente 1,75 millió palack készült az országban, 23 gyárban. Abban az időben mind a termelés, mind az egy főre jutó fogyasztás tekintetében hazánk a franciák után második volta világon. Akkoriban az emberek mindig találtak alkalmat arra, hogy pezsgő kerüljön a poharakba. (Ma a 11. helyet foglaljuk el a rangsorban - a szerk.)
- Élesszük fel ezt a szép tradíciót és ne felejtsük Sir Winston Churchill örök érvényű mondását: „Egy meghitt, kétszemélyes vacsorához a legjobb választás egy magnum pezsgő… főleg, ha az egyik fél nem iszik!”