pezsgőspalackok

A világ vezető boros lapja beválogatott egy magyart a világ top unortodox pezsgői közé

92 pontot adott a 100-ból a Decanter magazin kóstolóbrigádja a magyar pezsgőre.A Decantert bátran nevezhetjük a világ első számú boros platformjának. 1975-ben Londonban nyomtatott újságként kezdte pályafutását, ma már azonban komplett „birodalommá” nőtte ki magát. Online változatát havonta több mint félmillióan olvassák, a 2014-ben létrehoztt Decanter World Wine Awards nemzetközi borverseny az egyik legrangosabb az iparágban, évről évre tízezernél is több mintát küldenek az egész világból.

A Decanter szerkesztősége az oldal leírása szerint havonta mintegy 1000 bort kóstol és pontoz, vagyis bármilyen válogatásba bekerülni komoly eredmény. Ez sikerült a minap egy magyar pezsgőnek, miután bekerült a „15 legjobb pezsgő azoknak, akik valami szokatlanra vágynak” elnevezésű válogatásba. A listára azok az Angliában megvásárolható, ritka fajtából vagy éppen nem megszokott eljárással készült tételek kerültek, amik a legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek.

Miközben a felsorolásban nem kapott helyett francia champagne, spanyol cava és olasz prosecco, szerepel többek között Bordeaux-i pezsgő, angol pet-nat és egy magyar furmint pezsgő is. A mádi Barta Pince 2017-es furmint pezsgője a negyedik legmagasabb pontszámot kapta, a százból elért 92 pontja mellé az alábbi kóstolójegyzetet írták:

„Birs, sárga gyümölcs és citrus növények virága és a 36 hónapos seprőn érlelés toastossága illatban. Mousse és briós kerekíti le a mindenek előtt a zöld almáéra emlékeztető gyümölcsös savasságot a szájban. Piros alma héjának a és gőzölt rizs aromája kísér el még sokáig.”

A teljes lista a 15 különleges pezsgővel elolvasható a Decanter oldalán.