tarka inges, szakállas férfi poharat tart a szájához

Tudtad? Van egy szervünk, ami sokkal kevésbé öregszik, mint a testünk többi része

Német kutatók forradalmi felfedezése segíthet a túlzott alkoholfogyasztásból eredő problémák kezelésében is.


A Drezdai Műszaki Egyeteme munkatársai egy igen érdekes kutatásuk eredményét publikálták a minap, még a gizmodo.com oldal figyelmét is felkeltette, ők foglalták össze közérthető formában. A német szakemberek 20 és 84 éves kor között elhalálozott emberek máját vetették alá szénizotópos kormeghatározásnak.

A nagyjából a 2000-es évek óta alkalmazott eljárás arra épít, hogy a szénnek két stabil (C12 és C13), valamint egy nem stabil (C14) izotópja van. A C14-nek a felezési ideje 5730 év és nagyjából állandó mennyiségben található meg az élő szervezetekben. Amikor viszont leállnak az élet funkciók, legyen szó növényről, állatról vagy emberről, akkor pontosan meghatározott sebességgel radioaktív bomlással elkezd csökkenni a mennyisége. Ebből lehet következtetni például ősi minták életkorára – valamint sejtek életkorára is.

anat\u00f3miai modellek sz\u00fcrke asztalon

Fotó: v2osk / Unsplash

Utóbbit használva a kutatók azt mérték, a vizsgált elhalálozott személyek májában a sejtek, az illető életkorától függetlenül, átlagosan mindössze 3 évesek voltak. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a máj viszonylag gyorsan regenerálódik és nagy az ellenálló képessége, hiszen folyamatosan mérgeket kell lebontania, összegyűjtenie, és még a tartós és fokozott alkoholfogyasztás is csak bizonyos idő után látszik meg.

Az azonban új információ, hogy a máj pár évente gyakorlatilag újjászületik.

Folytatásként a német szakemberek azt szeretnék kideríteni, csökken-e ez a képesség az idő előrehaladtával csökken-e, vagyis növekszik-e a májsejtek életkora például a túlzott alkoholfogyasztás által. Reményeik szerint hosszútávon közelebb jutnak a komoly májbetegségek (májzsugor, rák) kezelésének hatékonyabb módszeréhez. Itt sem fognak azonban megállni, a következő vizsgálandó szerv a szív lesz, hiszen ha ott is találnak a májéhoz hasonlóan gyorsan regenerálódó sejteket, az a szívinfarktus következtében fellépő elhalásra jelenthet gyógyírt.