emberek egy sötét helyiségben

A legnagyobb Márton napi ünnep Budapesttől 200 km-re zajlik

A határ túloldalán, Burgenlandban szintén számos program kapcsolódik a Márton napi liba és újbor ünnephez. Ezekből ajánl párat Erős Zoltán.

A Fertő-tó osztrák oldalán a november 11-e körüli napok leginkább az újborról szólnak. Burgenland védőszentje, Szent Márton, előtte tisztelegve rendezik meg a Fertő környéki településeken a Martiniloben programsorozatot.

A borászok kitárják pincéjük ajtaját, borokat és kulináris ínyencségeket kínálnak a vendégeknek. Az érdeklődők a pincékben képzőművészeti kiállításokat is láthatnak, vezetett túrákon és kirándulásokon is részt vehetnek. A hagyomány szerint november 11-ig kitartott az óbor, a gazdák ezért ezen a napon mentek le a pincébe, hogy megkóstolják az újbort. Most a borkedvelőkkel is megosztják ezt az élményt.

Többek között Apetlonban, Podersdorfban, Illmitzen, Joisban, Weiden am See-ben és Oggauban november 11-től egészen a hét végéig találnak nyitott pincéket a borbarátok.

A Martiniloben programsorozat gasztronómiai eleme a Martinigansl. Az ugyancsak Mártonhoz kapcsolódó libaételek már október közepétől ott szerepelnek a burgenlandi éttermek étlapjain. Aki ezeket szeretné megkóstolni, jó, ha előre foglal asztalt, de gondban lehet az is, akinek a térségben nincs még szállása. Ugyancsak a libához kapcsolódik a „Gans Burgenland" gourmet fesztivál (a név egy szójátékból ered: a Gans libát, a ganz pedig egészet jelent): szeptember elejétől decemberig események sorát kínálja a liba jegyében. Burgenland hivatalos, magyar nyelven is elérhető oldalán érdemes keresgélned.