emberek poharakkal koccintanak

A svédek megtalálták a legjobb másnaposság elleni szert – egy vitamin a kulcs

Ég veled, fejfájás!Nagy-Britanniában hamarosan piacra kerül egy probiotikumos termék, ami az alkoholfogyasztás másnapra átnyúló, elsősorban fejfájásos következményeit hivatott kivédeni, mérsékelni – írja az egeszsegkalauz.hu.

A svéd Myrkl nevű cég terméke fermentált rizskorpában lévő baktériumokat tartalmaz, nevezetesen Bacillus coagulans-t és Bacillus subtilis-t. Emellett, B12-vitamin és az aminosav L-cisztein található meg a termékben. A probiotikumos termék, amit a másnaposság kivédésére terveztek, egyedülálló, és az előrejelzések szerint a maga nemében az első „ivás előtti pirula” lesz. A hatásmechanizmus a következő:

  • A pirula jótékony baktériumai az alkoholfogyasztást követően 1 órán belül akár az elfogyasztott alkoholmennyiség 70%-át lebontják a bélben.
  • Az alkoholból szén-dioxid és víz fog keletkezni a vékonybélben.
  • Ennek következtében nincs vagy alig lesz alkohol, ami felszívódjon a bélből és a véráramba kerüljön, így elmarad a következményes másnaposság.
  • A másnaposság egyébként részben a vérbe kerülő etanolból képződő acetaldehidre vezethető vissza.

Az „ivás előtti pirula” hatását 24, átlagosan 25 éves önkéntes bevonásával tesztelték. Az eredményekről 2022. júniusában a Nutrition and Metabolic Insights hasábjain számoltak be.

Az önkéntesek egy héten át napi 2 kapszula probiotikumos terméket vagy placebot kaptak, és standardizált reggelit követően egy pohár alkoholos italt ittak (0,3 mg alkohol/ttkg; ami nagyjából egy üveg sörnek felel meg). A véralkoholszint mérésekből és kilégzéses tesztekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás után 1 órával a probiotikumot szedőknél 70%-kal alacsonyabb volt a véralkoholszint, mint a kontroll-csoportba tartozóknál.

Tény azonban, amit sokan nehezményeznek is, hogy a másnaposságot megelőző probiotikumos termék fogyasztásakor elmarad az alkohol euforizáló, szorongásoldó, „light” érzést adó hatása is. Vagyis, iszik-iszik az illető, de nem fog „lazulni”, noha tény, hogy másnapos sem lesz.