Így készül a Matua Sauvignon Blanc: Trinfa Heni naplója Új-Zélandról – 1. rész

2023. február 19.

Nem túlzás azt állítani, a Matua Sauvignon Blanc az egyik legismertebb külföldi bor Magyarországon. Hála az idénymunkára Új-Zélandra érkező Trinfa Henriettnek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban beleshetünk a borászat kulisszái mögé és megtudhatjuk, hogyan készül a legendás bor.

Trinfa Henriett 2022-ben megkapta a Jövő Borásza díjat, aminek köszönhetően 6 hetet a provence-i rozé hazájában, a franciaországi Cotes du Rhone borvidéken tölthetett. Ott szerzett tapasztalatain felbuzdulva 2023 februárjában még nagyobb kalandba vágott. Az elkövetkezendő hónapokat Új-Zélandon, a sauvignon blanc borai okán itthon is méltán híres Matua borászatnál tölti. A Vincére írt naplósorozatának első részében a megérkezése utáni első napokról mesél az alábbiakban.

Miért pont Új-Zéland?

Külföldre költözni mindig rizikós. Különösen, ha ez a költözés Európán kívül esik 22 ezer kilométerre az ember családjától, barátaitól és mindentől, amit megszokott. Értve ezalatt a közlekedést a megfelelő oldalon, a pénznemet és az emberek felfogását. Franciaország után most Új-Zélandon próbálok szerencsét.

A 2023-as szüretet Új-Zélandon, Marlborough régióban, ezen belül pedig a Matua pincészetnél töltöm. Szeretném megosztani tapasztalataimat, valamint megmutatni, hogy Európától távol milyen az élet.

matua sauvignon blanc, háttérben hegyek, elől zöld bokrok

Persze mondhatjuk, Új-Zéland éppen attól csodálatos, hogy mindentől távol van. Ezen túl is rengeteg értéket rejt. Gyönyörű maga a sziget, a hegységek, tavak, folyók és az óceán lenyűgöző látványa. A helyiek szeretete is figyelemre méltó. Mindenki segítőkész és a jókedv is állandó, vagyis a pozitív szemlélet állandó.

Amikor február közepén eljött a nagy nap, és megkezdtem szezonális munkámat a pincészetnél, azt hiszem egy életre megértettem, mi az, hogy figyelmesség. A kötelező orvosi vizsgálat helyszínére egy kollégám jött értem autóval, hogy megkönnyítse a bejutásom a munkahelyre. Itt az ember vagy autóval közlekedik, vagy biciklivel. Mivel nekem csak az utóbbira volt lehetőségem, ezért a vezetőség a segítségemre sietett. Bevallom, ennek azért is örültem, mert az ellentétes oldalú közlekedést még erősen tanulom.

A Matua Sauvignon Blanc és mi, vendégmunkások

A szüreti időszak alatt körülbelül 70 (!) vendégmunkás csatlakozik a pincészethez az aktuális termés betakarítására és annak feldolgozására. (Kell is: 25 ezer tonna szőlővel és 17 millió liter Matua borral számolnak.) Mindannyian a világ különböző szegleteiből, különböző kultúrával, szerződéssel és tapasztalattal érkezünk. Ezért is nagyon fontos, hogy a vezetőség tökéletesen koordinálja a folyamatokat.

Ezt biztosítandó, mindenkinek kivétel nélkül végig kell mennie egy online tréning sorozaton, amit személyre szabva kapunk meg 2 hónappal érkezés előtt. Ezután következik 10 újabb kurzus anyaga, amit egy héttel érkezés előtt kapunk meg és az első hét végére kell teljesíteni. Ezeket nevezhetjük előkészületeknek, az igazi meglepetés azonban akkor ért, amikor átléptem a küszöböt.

Nemcsak a feldolgozó méretétől állt el a lélegzetem, hanem attól is, ahogyan kezeltek minket az első pillanattól. Mindenki névre szóló munkavédelmi sisakot kapott, valamint egy céges logóval ellátott zacskót, ami tartalmazott 2 üveg bort, egy nyakba akasztót, csokit, golyóstollat és a tananyagot kinyomtatva. Tulajdonképpen mindent, amire szükségünk lehet a kezdetek kezdetén. Kiosztották a szekrényeket és azokat a mágneskártáykat, amikkel munkába érkezésünket, valamint a távozásunkat tudjuk regisztrálni. Később ez alapján kapjuk a fizetésünket.

matua sauvignon blanc

A következő meglepetés akkor ért, amikor megkaptuk a munkaruhánkat. Egy hónapja elkérték a méreteinket, ennek megfelelően helyben mindenki kapott egy munkavédelmi bakancsot, két darab hosszú ujjú felsőt (láthatósági fényvisszaverő csíkokkal), egy ugyanilyen mellényt és esőkabátot. Hatalmas hangsúlyt fektetnek a biztonságra és arra, hogy mindenki megfelelően tájékoztatva legyen arról, vészhelyzet esetén mi a teendő.

Kötelező például hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot hordani a feldolgozó teljes területén. Ezzel védik a dolgozókat a nyári melegben az UV-sugárzás esetleges veszélyeitől, hiszen a föld ezen oldalán jelenleg tombol a nyár. Ugyanakkor épp ennyire fontos, hogy a sisakot, a bakancsot és a fényvisszaverős ruházatot kell viselni a feldolgozó teljes területén.

Elképesztő méretek

A tréning folyamán bemutatták a pincészet minden zegzugát. Kisebb csoportokba osztottak minket és részletesen elmagyarázták a vegyianyagok használatát, valamint az ezekhez szükséges védőfelszerelések működési elveit. Megtanultuk, mit hol találunk és hogy hogyan tudunk tájékozódni (még térképet is kaptunk). A biztonsági intézkedések átbeszélése után megvitattuk a kötelezően bartandó szabályokat és munkarendet.

A műszakvezetők abszolút felkészültek és tájékozottak, minden felvetésünkre, problémánkra készségesen válaszoltak. Velem együtt többeknél felmerült a munkába járás kérdése: megoldásként összekötöttek minket a megfelelő emberrel, aki közel lakik hozzánk és autóval jár. Mindenre találtak megoldást, ezzel is erősítve bennünk az érzést, hogy mi a Matuánál igazából egy nagy család vagyunk.

Azt hiszem, így az igazán jó nekimenni egy szüreti időszaknak. Egy időszaknak, ami rengeteg munkával és hosszú munkaórákkal fog járni. A bizalom kialakításával megmutatták, minden problémára van megoldás, és közösen könnyebben túl tudunk lendülni a nehézségeken. S bár mindnyájan idénymunkások vagyunk, de egyformán sokat érünk mind vezetőink, mind kollégáink szemében. Függetlenül attól, hogy milyen messziről jöttünk, milyen szinten beszéljük az angolt vagy épp mennyi tapasztalatot szereztünk eddig. Egy hatalmas álmom vált valóra azzal, hogy ennek a csapatnak a része lehetek. Izgatottan várom a feladatokat!

Szerző: Trinfa Henriett