bajszos férfi színes kalapot visel

Hogy készül a tequila? - VIDEÓ

Hogy néz ki az agávé növény és mihez kell a tequila üzemben az óriási sajtreszelő? Ha megnézed az ínycsinklandó videót, szerintünk azonnal rendelni fogsz egy üveggel.A tequila története a 16. századra nyúlik vissza, a mexikóiak akkor készítettek először az akkor még nem létező, később a nevet adó Tequila város körzetében alkoholos italt agávéból (ami egy spárgaféle). Ez a pulquenak nevezett ital jóval alacsonyabb alkoholtartalommal bírt egészen addig, amíg a gyarmatosító spanyolok meg nem mutatták, hogy lepárlással koncentráltabb eredmény érhető el. Így született meg a ma ismert tequila.

TEQUILA | How It's Made

Az alapanyagot, a cukorban gazdag kék agávét hét éves korában szüretelik: a jimadornak nevezett "szakemberek" éles lapátokkal levagdossák a leveleket (amik ha belekerülnek az italba, keserűvé teszik azt), hogy eljussanak a hasznosított részig, a tövéig. Ezután a szőlő mustnál is használt refraktométerrel megnézik a cukor-, vagyis az agávé esetében a keményítőtartalmat.

Amelyik "gyümölcs" átmegy a vizsgán, az bekerül az üzembe, ahol első lépésként négyfelé vágják, hogy jobban kezelhető legyen. A negyedeket téglából kirakott kemencében 79 órán át gőzölik-főzik, ezalatt a keményítő átalakul cukorrá, miközben a húsa megpuhul és megbarnul. A kemencéből az aprítóba megy tovább, ami után gyakorlatilag úgy néz ki, mintha sajtreszelőn engedték volna át. Ezután két óra préselés következik, a kinyert levet a "törköllyel" (vagyis a lereszelt hússal) együtt fa tartályokba vezetik, ahol élesztőt adnak hozzá. 72 óra alatt a cukor 5 százaléka alakul át alkohollá. A folyadék ekkor kerül át a pálinkáknál is használt lepárló rendszerbe, ahol a víz nagy részét elforralják. A tequilánál két körös lepárlást alkalmaznak, tehát kétszer engedik át az italt a desztilláló berendezésen. A rendszerből 55 százalékos tequila kerül ki, ezt tisztított vízzel visszahígítják 40 százalékkal. Végül nincs más hátra, mint a palackozás.