barna pulcsis kisfiu egy pohár tejet tart a kezében

Erő, izom, bármilyen tejet iszom?

Megvizsgálták, az alacsony zsírtartalmú vagy a teljes tej jobb-e a gyerekeknek

Úgy tűnik, az eddigi ajánlást ki lehet dobni a kukába, miután ausztrál kutatók a világon elsőként végeztek ilyen jellegű kísérletet gyerekeken.


Az ausztrál Edith Cowan University október közepén publikálta az eredményét annak a kutatásnak, amiben azt vizsgálták, milyen hatással vannak a gyerekek szervezetére a zsírszegény, illetve a teljes tejből készült tejtermékek.

Az American Journal of Clinical Nutrition nevű folyóiratban megjelent (és a Science Daily által szemlézett) tanulmányuk alapján azt javasolják, az ausztrál egészségügyi szervezet vizsgálja felül saját ajánlását, miszerint 2 éves kor felett inkább zsírszegény tejet kell fogyasztani.

A Therese O'Sullivan professzor vezette 3 hónapos, első ilyen jellegű, tudományosan megalapozott kísérletben egy híján félszáz 4 és 6 év közötti gyerek vett részt. A csapatot véletlenszerűen kettéosztották, egyik fele alacsony zsírtartalmú, másik fele teljes tejből készült tejtermékeket kapott – de senki nem tudta, neki mi jutott. A kutatók a kísérlet kezdete előtt alapos vizsgálatnak vetették alá a gyerekeket, megmérték testsúlyukat, a testzsír százalékukat, vérnyomásukat és rögzítettek további biomarkereket is.

O'Sullivanék szerint az egyik legérdekesebb tapasztalás az volt, hogy mindkét csoportnak megegyezett a nap végére a kalóriabevitele. A zsírszegény tejterméken élők ugyanis önkéntelenül más ételekkel kezdték pótolni a „hiányt". A kutatók a három hónap végén újra elvégezték az orvosi vizsgálatokat és nem találtak eltérést a két csoport egészségi állapota és testsúlya között. Végeredményben tehát arra jutottak, ebben az életkorban a teljes tej ugyanolyan jó, mint az alacsony zsírtartalmú.