mosógép és ruhák
Fotó: Rozhnovskaya Tanya / Shutterstock

Nyugodtan moshatsz egyszerre sötétet és világosat, egyetlen dologra kell figyelni

Az örök kérdés: szét kell válogatni a szennyest vagy sem? Úgy tűnik, utóbbi.A minap a food52 oldalát böngésztük, amikor rábukkantunk egy érdekes cikkre. Mindenkinek megvan a saját mosási módszere, de vajon mit gondol erről egy szakember? És milyen rutint követ az emberek nagy része? Ez mind kiderül az írásból, íme!

Olvasd el ezt is! 3 liter vízzel megúszhatod a mosogatást egy szó szerint apró trükkel

mos\u00f3g\u00e9p, vir\u00e1gok, polc

Fotó: PlanetCare / Unsplash


Az említett cikket Camryn Rabideau írta, aki mint sokan mások, az anyukája mosási rutinját követte éveken keresztül: szétválasztotta egymástól a fehéreket, a színeseket, a fehérneműket, az ágyneműket, a farmereket és még a kávéfoltosokat is. Camryn mindig következetesen betartotta a szabályt, amíg el nem fogyott az összes zoknija...

szennyes ruh\u00e1k \u00e9s egy n\u0151, kar\u00f3ra

Fotó: Sarah Brown / Unsplash


Miután azonban Camryn kirepült az otthoni fészekből, már kevésbé érezte magát motiváltnak, hogy betartsa a családi mosási szabályokat. Egyszer csak azon kapta magát, hogy válogatás nélkül mindent együtt mosott. De ami a legkülönlegesebb, hogy a ruhák színe nem változott semmit sem.

A fehérek tehát nem váltak színesekké, a színesek pedig nem fakultak ki.


Camryn nem bízta a véltetlenre, ezért utána járt, hogy vajon tényleg szükséges-e a különválogatás. Az amerikai Patric Richardsonnal beszélt, akit a mosási berkekben csak "The Laundry Guy", vagyis "A mosodás fiú" néven ismernek. Richardson határozottan a szétválogatás mellett tette le a voksát.

Szerinte mindenképpen érdemes valamiféle válogatási módszert követni, mivel így a ruhák jobban megtartják a színüket és az élettartalmuk is hosszabb lesz.
ruh\u00e1k sz\u00e1radnak, sz\u00ednes csipeszek

Fotó: Daniele Bissoli / Unsplash


Sőt, a válogatás csökkenti annak a kockázatát, hogy az erős sötét színek károsítják a világosabb, kényesebb anyagokat. Mivel Camryn még mindig nem volt meggyőzve, ezért egy szavazást is elindított az Instagrammon, amiből az derült ki, hogy a "hétköznapi" emberek mást gondolnak a szétválogatásról. A szavazók 75 százaléka ugyanis azt válaszolta, hogy ő sosem válogatja szét a szennyes ruhákat. Miért?

Mert a legtöbben felesleges víz- és időpazarlásnak tekintik a klasszikus módszert.
pul\u00f3verek egy k\u00e9zben

Fotó: Dan Gold / Unsplash


Érdekesség azonban, hogy az Instagrammos kérdőívben résztvevők többsége 25 és 40 év közötti volt. Vagyis lehetséges, hogy ez inkább egy generációs dolog. Az ezredfordulósok vethetnek véget a szennyes válogatás hagyományának? Azért ez nem ilyen egyszerű. Sok esetben az alapos válogatás ugyanis kihagyhatatlan. A fehér ruhákat például nem érdemes a kutyánk törölközőivel együtt mosni...Továbbá mindig érdemes elolvasni a ruhákon található kis címkéket, amik a megfelelő hőmérsékletről írnak.

Ha pedig minden figyelmeztetés ellenére mégis színes ruhákkal akarod mosni a fehéreket, akkor ajánlott színfogó lapokat használni a könnyen oldódó festékek ellen és alacsony hőmérsékletre állítani a mosógépet.