egy lány egy pohár sört tart a kezében
Fotó: Elevate / Unsplash

Van egy ország, ahol tényleg receptre írják fel a sört - egyelőre kísérleti jelleggel

Nem április 1-i tréfa: intenzív osztályokon a delírium kezelésénél merült fel a sörkúra ötlete egy nyugat-európai országban.Ha minden a tervek szerint alakul, egyedülálló kutatás indul Svájcban, 2022 márciusában. Intenzív osztályon kezelt betegeknek fognak kísérleti jelleggel napi fél liter sört adni, hogy megvizsgálják, a komló segít-e a delíriumos állapot megelőzésében. A delírium, vagyis a tudatvesztés, zavarodottság, hallucináció egy nagyon gyakori jelenség az intenzív osztályokon – a svájci statisztikák szerint például az ott kezelt páciensek 80 százalékánál elő szokott fordulni kisebb-nagyobb mértékben.

Ha szereted a sört, az inyenc.hu webshopot neked találták ki: a legjobb magyar kézműves söröket rendelheted házhoz!

Ennek fő oka, hogy súlyos betegségeknél gyakran csökken az agy oxigén-ellátottsága, de egy év eleji amerikai kutatás a COVID mellékhatásaként is sok betegnél kimutatta. Ráadásul minél tovább van bent valaki az intenzív osztályon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy jelentkeznek rajta a delírium tünetei.

A mostani kísérletet kitaláló és levezénylő svájci szakemberek elgondolása szerint a humulone nevű, nyugtató hatású vegyületet tartalmazó komló, illetve a kevés alkohol kombinációja segíthet a megelőzésben.

Ennek eldöntése érdekében a résztvevőket három csoportra fogják osztani: a páciensek harmada egyáltalán nem kap sört, egyharmaduk alkoholmentes sört kap a maradék pedig alacsony alkoholtartalmút.

A sör esetleges jótékony hatásai, akárcsak a boré, folyamatosan a kutatók látóterében vannak. Legutóbb júliusban jelent meg egy terjedelmesebb publikáció Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism nevű szaklapban – emlékeztet a thedrinksbusiness.com. Ebben arra jutottak a szerzők, hogy nagy fizikai igénybevétel, például egy edzés után az alacsony alkoholtartalmú és az alkoholmentes sör gyorsítja a regenerálódást.

Ez is érdekelhet: Sikeresnek indult, mégis tönkrement a nudista étterem