szakállas férfi vizet locsol magára

Mennyi folyadékot igyunk a kánikulában? Mutatjuk!

Normál körülmények között 2 litert kell inni, hőségben ez kevés, ennyi kiszáradáshoz vezethet. Elmondjuk azt is, mit célszerű ilyenkor inni.


A felnőtt emberi szervezet 50-60 százaléka vízből áll. A víz a sejtek fontos építőeleme, ezen kívül pedig a tápanyagok és keletkező salakanyagok szállítóeszköze és még a testhőmérsékletet is szabályozza. Folyamatosan veszítünk folyadékot a légzéssel, a veseműködés által és persze az izzadással.

Utóbbi erőteljesen fokozódik a hőmérséklet emelkedésével, vagyis a kánikulánál, hőhullámnál sokkal több vizet veszítünk, amit pótolni kell, a súlyos kiszáradás ugyanis egészségügyi problémákat, szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

Átlagos időjárás mellett szakemberek nemtől és testsúlytól függően minimum napi 1,5-2 liter víz fogyasztását javasolják, ez a mennyiség hőségben természetesen növelendő. De mennyi ez a több? Szakemberek szerint ilyenkor már minimum 3 litert kell inni naponta.

pouring water on person's hands Photo by mrjn Photography on Unsplash

Fontos tudni, hogy a kóla az alkohol, vagy éppen a kávé nem számít bele ebbe a 3 literbe (ezek éppenséggel még elvonnak vizet), csak a víz, a cukormentes teák, valamint a vízzel 3:1 arányban felhígított gyümölcs- és zöldséglevek. Ha az izzadásból eredő jelentős sóvesztést szeretnéd pótolni, arra megfelelő lehet egy jól megsózott zöldségleves.