Barna sörösüveg, kék-fehér címkével, háttérben elmosódott házak

Oktoberfest-hangulat otthonra

Fotó: vince.hu

Ilyen az, amikor három boros újságíró rászabadul egy sörre - TESZT

Bár idén a járvány miatt elmarad a Müncheni Oktoberfest, a sörgyárak jó része elkészíti a hagyományosan erre az alkalomra időzített limitált szériás októberi sörét. Mi most kipróbáltuk az egyiket.


Idén Magyarországra is megérkezett az egyik legismertebb német, független sörfőzde Oktoberfest söre. A Bitburger Festbier egy vérbeli märzen, néhány éve eredetileg az amerikai piacra készült, később azonban elkezdték más országokban forgalmazni, szeptember elejétől pedig elérhető hazánkban is a Spar üzletekben.

A Bitburger Sörfőzde Németország egyik, máig magántulajdonban lévő sörgyára. A több mint kétszáz éves főzdét 1817-ben alapították, immár hetedik generációs családi vállalkozásként működik. A Bitburger Festbier tradicionális sör, kategóriáját tekintve egy märzen, amit hagyományosan tavasszal készítettek el, és mostanáig érlelték, a kellő testesség, a borostyánba hajló szín és a lekerekedett, finoman malátás ízvilág elérése érdekében.

Szerkesztőségünk tagjai a borok kóstolási jegyzetéhez hasonló alaposságú értékelést írtak az új italról. Íme a mi véleményünk

Vancsik Ivett, főszerkesztő, VINCE Magazin

Narancsba hajló borostyánszín; közepes vastagságú és tömörségű hab. Üde, enyhén virágos, déligyümölcsöket és malátát idéző illat; frissítő, könnyed, laza korty, a lecsengésben határozott, de kellemes kesernyével. Inkább jóivású, mint emlékezetes; remek szomjoltó, könnyen csúszik, gyorsan ürül ki a 0.33-as palack

Kalmár Borbála, szerkesztő, VINCE Magazin

Narancs szín; erőteljes malátás illat, a háttérben érkezik egy kis reszelt zöld alma és savanyúcukor; némi édesség pici lédús körte formájában. A kortyban a gyümölcsök már nem köszönnek vissza, számomra túlságosan édes, az illatban is domináló maláta dominanciájával; a háttérben szerényen meghúzódik a kesernye. Visszafogott habzás.

​Geri Ádám, felelős szerkesztő, vince.hu

Az átlag lagerekhez képest sötétebb, már-már barnás tónusú szín. Illatában maláta, kávé és nagyon enyhe citrusosság, utóbbi a kortyban már egyáltalán nem jelenik meg. Az ízképet a maláta édessége dominálja, némi kesernye csak a lecsengésben érezhető. 6,2%-os alkoholtartalma nem érződik, jó ivású.