két férfi ül a szabadban egy asztalnál
Fotó: Talabér Géza

Európában is egyedülálló módszerrel készít bort a magyar pincészet

A szüreti körkép következő részében Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője mondta el véleményét a 2022-es évről.


A Haszon Agrár 2022/9. számában nyilatkoztak magyar borászok azzal kapcsolatban, milyennek ígérkezik a 2022-es évjárat. Az összes borász válasza elolvasható a magazinban, a Vincén eddig két híres borász véleményét osztottuk meg.

Illés Tamás, marketing és kereskedelmi vezető, Pannonhalmi Főapátság Pincészete


"A korai nyári hónapokkal alapvetően rendben voltunk. A szőlő szépen elvirított s megfelelően kötődött. Nem szaladt előre a fejlődése, de le sem maradt augusztusra fordulva. Az utolsó egy hónapban már voltak olyan jelek az egyes parcellákban, amelyek azt mutatták, hogy már a szőlőnövénynek is túl sok a nyári hőösszeg. Különösen igaz ez a tavasszal rajnai rizlinggel és pinot noirral eltelepített 5 hektáros új ültetvényünkre. Az analitikából már most látszik, hogy kihívás lesz megőrizni a savakat, de azt is el lehet mondani, hogy a szőlő egészséges, teljesen mentes a gombás megbetegedésektől. A minőség tekintetében bizakodók vagyunk, és egy erős évjáratot lehet prognosztizálni, mennyiség tekintetében azonban azért egészen biztosan nem fogjuk elérni a korábbi évek termésátlagát. Ha szép lesz az ősz, nagyon szép merlot-t és cabernet franc-t lehet majd szüretelni, és reménykedem benne, hogy nem szakad most le az ég, hiszen a rajnai rizlinget és a pinot noirt az azért már komolyan veszélyeztetné.

A portfóliónkban nem lesznek újdonságok, a minőségen csiszolunk folyamatosan, ennek érdekében technikai újdonságokat is vezettünk be. Kezdődött az optikai válogatósor kiépítésével, váltottunk palackozóberendezést, vettünk egy ellennyomásos töltősort – utóbbiak azt szolgálják, hogy ne a palackozás során veszítsünk el aromákat. Ugyanezt a célt, a zamatok minél intenzívebb feltárását szolgálja a saját fejlesztésű, Európában is egyedülálló nyomásálló tartályunk, amelynek segítségével egyedi erjesztési folyamatokkal kísérletezhetünk. Mindezek mellett pedig folyamatosan korszerűsítjük az ültetvényeinket, új klónokat telepítünk, de vannak olyan területeink, ahol megváltoztattuk a szőlősorok irányát is. Összességében elmondhatjuk, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatait kamatoztatjuk."


Olvasd el a teljes cikket a Haszon Agrár 2022/9. számában!