barna szemű lány kezét az arcához emeli

Nem szeretnél kiütéses, pattanásos arcbőrt? Mondj le erről az italról!

A pattanásos arcbőr régóta a kutatások célkeresztjében van. Úgy tűnik, egy népszerű ital is rajta lehet a bűnösök listáján.

Ha pattanásos, mitesszeres az arcbőröd, valószínűleg sok tanácsot kaptál már ismerőseidtől: „ne nyomkodd a bőröd”, „a cukor a bűnös”. A legmeglepőbb talán az, aki azt javasolja neked, „ki kellene próbálnod a tejtermékek elhagyását”. Kétségtelenül van összefüggés a táplálkozás és a bőr állapota között, nem olyan egyértelmű azonban, hogy pontosan mi okozhatja a problémát. A wellandgood.com hivatásos dermatológus segítségével járta körül a témát, úgy gondoltuk, neked is fontos lehet, megismerni a válaszait.

„A tejtermékek és pattanások közötti kapcsolat régóta ismert, bár a pontos magyarázatot nem tudjuk” – magyarázza a wellandgood.com cikkében Rachel Nazarian, a New York-i Mount Sinai kórház bőrgyógyásza. Példaként a 2005-ben a The Journal of the Academy of Dermatology szaklapban publikált tanulmányt említi, ahol a nők tejfogyasztásának bőrre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatók azt állapították meg, azok a nők, akik napi 1-2 pohár sovány tejet ittak, 44 százalékkal több pattanást észleltek magukon, mint azok, akik más tejtermékeket vettek magukhoz.

n\u0151 sz\u00edv\u00f3sz\u00e1llal iszik \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rb\u00f3l tejet

Fotó: The Humble Co. / Unsplash


A magyarázat egyelőre várat magára, az egyik teória szerint a tejben található hormonok okozzák a bőrön az elváltozásokat, bár még ez sem nyert egyértelmű bizonyítást.

A sovány tejnél gyakrabban jelentkezik a probléma, mint a zsírosabb teljes tejeknél, tehát valószínűleg a feldolgozás módja is szerepet játszik

– tette hozzá Nazarian.

Egy másik elgondolás szerint a tejcukor (laktóz) vércukorszintre gyakorolt hatásában kell keresni a választ, mivel ez általában beindítja a faggyúmirigyek termelését is, a zsíros bőr pedig kéz a kézben jár a pattanásokkal.

Mint látható, eddig kizárólag a tejről esett szó, ami nem véletlen: a feldolgozott tejtermékeknél (sajt, vaj) egyelőre még kevesebb adat és vizsgálati eredmény áll rendelkezésre. A sok bizonytalanság miatt a cikk mintegy összefoglalásként azt javasolja, mindenképpen konzultálj bőrgyógyásszal, mielőtt valamiféle önkéntes tej-diétára adnád a fejed.