egy barna pénztárca, barna sál

Hogyan befolyásolják a mindennapos kis kiadások a pénztárcádat? Kiderítettük!

Valószínű, hogy te sem szoktál belegondolni abba, hogy milyen mértékben befolyásolják az apró kiadások a költségvetésedet, pedig érdemes odafigyelni rá.


Ha valaki spórolni szeretne, akkor általában először a nagyobb dolgokról mond le, mint például egy új mikróról vagy tévéről. A leggyakoribb és apró költésekre azonban senki sem gondol...

A napi kávék miatt nem tud elég pénzt megspórolni?

feh\u00e9r cs\u00e9sz\u00e9kben k\u00e1v\u00e9, croissant

Fotó: Alireza Attari / Unsplash


Jöjjön a matek. A lifehacker nemrég megjelent cikkben megkérdezett ausztráliai Jen Smith pénzügyi szakértő kiszámolta, hogy egy 7 dolláros (nagyjából 1900 forint) jegeskávé vásárlása heti öt alkalommal, egy éven keresztül 1820 dollárba (hozzávetőlegesen 503 ezer forint) kerül. Vagyis 10 év után 18 ezer dollár (körülbelül 5 millió forint) ment el a jeges kávéra, ami sok, de nem ez az, ami visszatart a pénzügyi szabadságtól.

Smith szerint tehát nem a reggeli kávéban kell keresni a problémát, hanem a rossz döntési képességben.

Figyeld meg a vásárlási szokásodat

\u00e1ruh\u00e1z belseje, term\u00e9kek a polcokon

Fotó: Franki Chamaki / Unsplash


Akkor kezdődik a probléma, ha a reggeli kávéból, ebéd utáni és délutáni kávé is lesz. Ez a gondolkodásmód először ártalmatlannak tűnhet, ám hamar egy új költési szokássá alakulhat.

De ne aggódj, mert nem kell felhagynod az összes apró kiadással, hanem a mértékre érdemes odafigyelned. A jegeskávé tehát nem az ellenség, hanem az esztelen fogyasztás az.

Mindig legyél figyelmes és tudatosan döntsd el, hová kerül a pénzed.

Legyél tudatosabb

r\u00f3zsasz\u00edn malac alak\u00fa persely

Fotó: Fabian Blank / Unsplash


Az emberek többsége fél az otthoni költségvetés elkészítésétől, mert azt feltételezik, hogy ez azt jelenti, hogy sok olyan vásárlásról kell lemondaniuk, ami egyébként örömet okoz nekik. Smith szerint ez nem feltétlenül igaz.

A költségvetés nem egy eszköz arra, hogy sanyargasson téged, hanem egy terv, ami biztosítja, hogy könyebben elérd a céljaidat.
bankautomata, billenty\u0171zet

Fotó: Eduardo Soares / Unsplash


Időről-időre érdemes átnézned a bankszámlakivonataidat is, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok a dolgok, amikre pénzt költesz, valóban fontosak-e számodra. Lehetséges, hogy egy csomó kiadást ki tudsz majd így küszöbölni. Ha tehát a reggeli rutinod több ezer forintba kerül, akkor ez hosszú távon nem okoz majd pénzügyi problémákat.

De rajtad múlik, hogy megveszed-e mindennap a drága habos kávét.