pezsgő a kézben és egy palack

Új hóbort

Fotó: Gilberries and Wine

Gyöngyözős utakon

Ha akarja az ember, ha nem, idén nyáron előbb vagy utóbb arcul csapja egy palack felbontásakor a PÉT-NAT. Ahány ház, annyi variáció, az azonban biztos, hogy nehéz úgy bortúrára elindulni, hogy ne kerüljön elő valamelyik pince mélyéről ez a mókás koronazáras palack.


A pétillant naturel itthoni karrierje a 2018-es Gourmet Fesztiválon robbant be (szó szerint): Pálffy Attila (Pálffy Pince, P.A.N.K.) ekkor bontogatta az első palackjait, mára pedig már öt variáció is strigulázható a neve mellett. A francia receptúra szerint a pét-nat úgy készül, hogy az alapbor még az erjedés befejezte előtt palackba kerül, majd a fermentáció eredményeként felszabaduló széndioxid okozza a kacagós kortyokat – a hazai borász zsonglőrök azonban időnként kedvük szerint módosítják ezt a formulát és készítik el a maguk (és mások) limitált palackszámban elérhető gyöngyöző örömét.

A pét-nat kategóriát a NÉBIH várhatóan idén ősztől vezeti be hivatalosan,

addig pedig a műfaj fekete öves rajongói és a zöldfülű kíváncsiskodók akkor járnak legjobban, ha felkerekednek ezen exkluzív újdonságok megízlelése érdekében: idén nyáron mártózzunk meg a habókos címkevilágú pét-natok tengerében!

Mediterrán buborékok nyomában

A Wassmann Pince pét-nat címketerve

Fotó: Wassmann

Amint azt a fenti leírásból is sejtheti az olvasó, a pét-natokat sokszor érdemes az organikus, bio-, biodinamikus vagy natúr vonal művelői között keresni: így Villánnyal kapcsolatosan jusson eszünkbe akár Horst Hummel, akár a Wassmann Pince neve, biztosan jó helyen kopogtatunk. Wassmannék már a második évjáratos Blanc de Franc tételükkel vannak jelen a pét-nat birodalomban, amelyet várhatóan hamarosan követ egy vörös pezsgő is. Az első hazai Demeter-minősítéssel is rendelkező pét-nat a létező legtermészetesebb módon készült: semmi beavatkozás, csak a gyümölcs és a kémia spontán mágiája.

Aki megkóstolná, jól teszi, ha siet: pár hét elég volt ahhoz, hogy majdnem lenullázzák a készletüket…

Azt mondják, azért vágtak bele ebbe az egészbe, hogy jobbat készítsenek, mint amiket addig kóstoltak; mi ez, ha nem valódi fogyasztói visszajelzés?

Ritka és szép növény a majomkosbor: a védett orchidea a Mecsek mellett csak az Akasztófa-dűlőn nyílik itthon, így Bakonyi Péter méltónak találta arra, hogy ott virítson a maga háromszáz palacknyi buborékos tételén is. A királyleányka-alapú pét-nat azonban nemcsak szemet gyönyörködtet, hanem kedves maradékcukor-tartalmával könnyen rabul is ejti a fogyasztó ízlelőbimbóit. Jó hír a pincéhez becsengetőknek, hogy a kísérleti tételnek van egy zöldveltelini párja is, így Péternél egyből két gyöngyöző ital kóstolóélménye is gazdagíthat minket. A Bakonyi Pincészethez hasonlóan egyelőre kísérleti, azaz valóban erősen limitált mennyiségű pét-nat készült olaszrizlingből Riczu Tamás Borászatában, amelynél egy fiatal borász, Németh László (Lavici Borházak) is közreműködött. A tétel olyannyira exkluzív, hogy valószínűleg még vagy már helyben sem kóstolható, a jövőre nézve viszont mindenképpen figyelmet érdemel a duó, hiszen könnyen lehet, hogy érkezik a folytatás. Aki tehát inkább biztosra menne, ne hagyja ki a Vylyan Pincészet borteraszát: a nyárral együtt csengetett be ugyanis a kísérleti évjáratot követő két pét-nat cuvée, amelyek immár nagyobb mennyiségben is megtalálhatók (kizárólag) a borászatnál. Míg a fehér változat gerincét az olaszrizling, a chardonnay és rajnai rizling szerelme adja, addig a rózsaszín buborékokat a pinot noir, kadarka és kékfrankos csókja teszi ellenállhatatlanná.

Tokaj nektárjai

Gilbert Balázs a félig narancsbor pét-nattal a kezében

Fotó: Gilberries and Wine

Ne feledjük, egy ősi pezsgőkészítési módszerről van szó a pét-nat esetében, amelyet már akár a tollforgató Kölcsey is jóízűen fogyaszthatott (volna) uzsonnára, ebben az esetben a Himnuszban megénekelt nektár pét-natra is utalhatna. A Tokaji borvidék mágnesként vonzza a fiatal bortermelőket, akik alig néhány hektárról is valódi remekműveket készítenek, így nem is csoda, hogy ez a vidék is bővelkedik ezekben a gyöngyöző, opálosan csábító szépségekben. Tállyán járva a fenti nyitó parafrázissal alighanem egyetértenek, hiszen Homoky Dorka mellett a Szóló Borászat és a TR Művek is kínál palackozott mirákulumot. Szemben a hagyományos pezsgőkészítéssel, itt a folyamat teljes hossza alatt rajta tudják tartani a szemüket a szívüknek oly´ kedves tételen a fiatalok – nem mellesleg pedig a hosszúra nyúlt tokaji éjszakák tökéletes társai lehetnek a pét-natok. A TR Művek már 2015 óta kacérkodik a műfajjal, 2020-ból pedig már tanúsított ökológiai művelésből buborékosították palackban a furmintot – dűlőtúrára nehogy elinduljunk nélküle!

Hozzájuk hasonlóan, a szomszédos Rátkán a tokaji borok lendületes, fiatalos arcát mutatják meg Gilbert Balázsék is.

A Gilberries and Wine egy szerelemből született családi projekt, a pét-natjuk rendhagyóan kicsit narancsborosan, kicsit pedig a tradicionális pezsgőkészítés szabályai szerint született, és még egy kis amforát is látott.

A 13 napos csömöszölés után két hónapot amforában pihentetett tételben egyszerre érhető tetten a pét-natokra jellemző izgalmas ízvilág, míg a szénsav kirázásával 2in1 megoldásként mint narancsbort is élvezhetjük ezt a nem mindennapi ínyencséget. A Légli amfora méretéből kiindulva kétszáz palacknyi a kapacitás, az eredmény pedig csak helyben kóstolható: „Azoknak javasoljuk, akik érzik a bor és a szőlő kulturális gyökereit!"

A Bodrog Borműhely helyben kortyolható tételei is a „vájtfülűekhez" szólnak: a Wild Pink nevű pezsgőhöz pinot noir(!) és hárslevelű egyszeri és együttes szürete szolgálja az alapot. Míg az egy táblában fellelhető érett pinot noir a kedves gyümölcsös jegyeket hozza a palackos nászba, addig a nem teljes érettségben szedett hárslevelű dübörgő savaival teremti meg az óhajtott harmóniát. A Borműhely másik megvizsgálható tétele a Dry Tokaj elnevezésű birtokboruk pét-natja: így lesz a Wild Tokaj egy, a hárslevelű dominanciájára épülő klasszikus tokaji házasítás, amelyet – ha hallgatunk a társtulajdonosra, Farkas Krisztiánra – a tökéletes ízharmónia megteremtése érdekében seprővel együtt fogyasztunk el.

És ezzel el is érkeztünk a borvidék központját jelentő Tokajba, ahol a Hétszőlő Rákóczi Pincéjének hűvösében találhatjuk szembe magunkat az organikusan művelt területek első pét-natjaival. A pár száz palacknyi mennyiségben elkészített hárslevelű-illatú buborékok bizonyára bárki harcedzett szívét könnyen meglágyítják, míg a pinot noir alapborból készített
gyöngyök meggyes-joghurtos utánozhatatlan zamata még hosszan velünk marad – akár a nyaralás végeztével is.


A cikk a VINCE Magazin 2021/7 júliusi lapszámában jelent meg.