két pezsgősüveg zöld növény előtt

Pezsgőfajták – a jótól a legjobbig!

A pezsgőket számtalan módon tudjuk kategorizálni, nem csak édesség szerint!A pezsgő hagyományosan az új év, a szilveszteri ünnepség, valamint a győztesek itala. Egy buborékos finomság olyan üdítő lehet, mint egy kávé, de sajnos a boltok polcain az igazán olcsó változataival is találkozhatunk. Pedig egy jó pezsgő okozhat olyan élményt és élvezetet, mint egy bor!

A tradicionális eljárással készült pezsgő származási helye Franciaország, és ezen ország pezsgői még mindig a magas minőséget képviselik.

Napjainkban azonban már számtalan ország fogott több-kevesebb sikerrel tradicionális pezsgő készítésébe, érdemes azonban észben tartani, hogy a champagne elnevezést csak a Champagne borvidékén készített buborékos italok kaphatják.

k\u00e9t pezsg\u0151s\u00fcveg z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny el\u0151tt


A pezsgőben lévő cukortartalom jelentősége kiemelkedő, hiszen az ízélményen túl megvédi a pezsgőt az oxidációs folyamatok során keletkezett sokktól és károktól.

Édesség szerint ez a sorrend, a legszárazabbtól a legédesebbig:


  • Zero Dosage - 0 gramm/liter
  • Extra Brut - kevesebb, mint 6 gramm cukor/liter
  • Brut - a legnépszerűbb száraz pezsgő fajta, kevesebb, mint 12 gramm cukor/liter
  • Extra száraz, amelynek cukortartalma 12-17 gramm/liter között van
  • Sec - ennek a pezsgő fajtának a cukortartalma 17-32 gramm között van
  • Demi-sec - félédes, cukortartalma 32-50 gramm között mozog
  • Doux, vagyis édes, 50 grammos cukortartalommal

Pezsgőfajták szőlő szerint

Napjainkban a legtöbb, a boltok polcain is megtalálható pezsgő több szőlőfajta házasítása eredményeképpen lát napvilágot. A legmagasabb minőséget a vintage champagne képviseli, amely egy adott évjárat boraiból készül, és a palackok évekig pihennek a mészkőpincékben. Bár akkor érdemes elfogyasztani a pezsgőt, amikor kikerül a pincéből, de évekig tárolható, ha esetleg különleges alkalomra tartogatnánk.

A non-vintage pezsgők azok, amelyek több területről érkező alapborok házasításából készülnek, esetenként az évjárat is váltakozó. A házasításban a fő törekvés, hogy az ízélmény konstans legyen, így a fogyasztó számára ne legyen érdekes, mikor palackozták az egyes tételet. Ezeket viszont semmiképpen nem érdemes tartogatni, ugyanis romlik a minőségük az idő elteltével.

A pezsgő kistestvére - a gyöngyözőbor

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 talpas poharakban lila folyad\u00e9k


A gyöngyözőbort tekinthetjük akár a pezsgő és a bor közötti átmenetnek: habzik, “pezseg”, de nem annyira, mint a pezsgő. Pont ezen tulajdonsága miatt kedvelik annyira, hiszen nincs az a szúrós érzés a fogyasztásakor. A titok abban rejlik, hogy a pezsgők esetén 6 bar nyomás uralkodik a palackban, a gyöngyözőbor esetén mindössze 1-2,5 bar közötti. Emellett a valódi pezsgő buborékjai természetes úton, az erjedés folyamán kerülnek az italba, míg a gyöngyözőbor esetén mesterségesen hozzáadott szén-dioxid okozza a habzást.

Mihez illik a pezsgő?

A pezsgőt a hagyomány szerint új évkor vagy esküvőkön, különleges alkalmakkor fogyasztjuk, pedig bármikor megkoronázhatja a napunkat. Egyre népszerűbb a Mimóza koktél, amely pezsgő és narancslé keveréke, és nagyon jól esik egy finom reggeli mellé. A teraszon ülve is kortyolgathatjuk, vagy üzleti találkozón, de akár még egy kellemes esti sakkozást is feldobhat.

A legfontosabb, hogy vezetés előtt ne fogyasszuk, és különösen tiltólistás akkor, ha előtte más alkoholos italokat is megkóstoltunk, mert csúnya macskajaj lehet a vége!


Természetes, hogy minél drágább pezsgőt választunk, annál egyedibb, izgalmasabb ízélményre számíthatunk. A pezsgő esetén a minőség sokat számít, ugyanis egy rosszul megválasztott, olcsó verzió örökre elveheti a kedvünket a pezsgőtől. A champagne jelzőt ki kell érdemelni, és ha egyszer úgy döntünk, beruházunk rá, biztosan nem csalódunk.