egy nő pezsgős poharat tart a kezében

4 trükk, hogy a nyitott pezsgőből ne menjenek ki a buborékok

A karácsonyi ünnepléskor könnyen előfordulhat, hogy a pezsgőnk ellaposodik és végül a lefolyóban végzi. Hogyan lehet meghosszabbítani az ünnepre kinyitott pezsgőt élettartalmát? Íme négy egyszerű trükk, ami megoldja ezt a problémát.Legyen szó karácsonyi ebédről vagy éjféli koccintásról, a pezsgők az ünnepek elengedhetetlen tartozékai. De mi történik, akkor, ha nem fogy el az egész üveg?

A teáskanál trükk


Ha egy teáskanalat (a nyelével lefelé) az üveg nyakába teszel, mielőtt a hűtőszekrénybe helyeznéd, akkor ez segít megtartani a buborékokat - nagyon régi városi legenda. Vagyis, úgy tűnik, annál azért egy kicsit több.

A módszer hívei ugyanis azt állítják, van rá tudományos magyarázat: a kanál hideg fémje lehűti a levegőt a palack nyaka körül, ez a sűrűbb levegő pedig növeli a nyomást, ami miatt kevesebb buborék szabadul ki. Ha igaz is, a kanáltechnika inkább rövid távú megoldás, ezért törekedj arra, hogy másnap befejezed a palackot.

​Dugók újrafelhasználása

parafa dug\u00f3k egym\u00e1sra pakolva

Fotó: Beazy / Unsplash


A pezsgődugó kitágul, amikor eltávolítod, ezért nem tudod azt visszahelyezni. A borosüvegek dugója azonban egyenes, így újra felhasználható a pezsgősüvegeknél. Ezzel a módszerrel akár néhány nappal is meghosszabbíthatod a pezsgőd életét. Ha elég óvatos vagy, akkor egy kés segítségével kicsit faraghatsz is a túl nagy dugóból.

​Szintetikus dugók


Ha inkább egy megbízhatóbb, tartósabb módszert választanál, akkor próbálj ki egy szintetikus bordugót.

Ezek a gumitömítéses eszközök általában "cseredugóként" működnek nem csillagászati összegért, legalább egyet érdemes belőlük tartani otthon. Az utóbbi időkben a dekoratív vagy személyre szabott bordugók egyébként is népszerű ajándékokká váltak. Bármelyik fajtát is választod, érdemes jó minőségűt vásárolni, mert egyes olcsóbbak tömítése rossz lehet, vagy akár váratlanul ki is pattanhatnak az üvegből.

​Coravin


Ez a trükk a pezsgő ínyenceknek való.

Ha irigylésre méltó borospincéd van vagy egy leendő sommelier-t köszönthetünk benned, akkor érdemes lehet beruháznod egy kifejezetten pezsgőkhöz tervezett, csúcsminőségű tartósítási rendszerre. A Coravin Sparkling modell a gyártó állítása szerint akár négy hétig is megőrzi a pezsgő buborékjait.

A szén-dioxid-patronokkal feltöltött dugórendszerek nagyon hatékonyak, viszont nem olcsók. Így csak azok számára lehet jó befektetés, akik rendszeresen élvezik a kiváló minőségű pezsgőket.

Bármelyik módszert is választod, a legfontosabb dolog, hogy a palackot hidegen kell tartani: a hideg folyadékok ugyanis sokkal jobban megőrzik az oldott gázokat, mint azok, amik szobahőmérsékletre melegedtek.

(thedrinksbusiness)