pezsgőspoharat tart egy férfi meg egy nő

Ha átmegy az EU-nál, a jövőben így fognak kinézni a pezsgősüvegek

Két német borász tavaly próbapert indított, ügyük már az Európai Bizottság előtt van.


A meininger.de német boros szakmai oldalon jelent meg a hír, miszerint az Európai Bizottság fontolóra vette a pezsgősüvegek kapszuláinak betiltását. A palackok nyakát lezáró színes fólia csak dísz, funkciója nincs, hiszen a dugót az úgynevezett kosár tartja a palackban.

A vita még nem dőlt el, két vélemény feszül egymásnak: egyik oldal azzal érvel, hogy a fólia felesleges környezetterhelés, a másik oldal viszont a hagyományokra hivatkozik. A bizottság 2019/33-as rendelete előírja a buborékos borok palackjának nyakán a fólia használatát, ez tavaly okozta az első „ügyet”.

Florien és Peter Lauer Saar-vidéki borászok ugyanis nem tettek kapszulát a pezsgőjükre, ez viszont az írott törvény megsértését jelenti.

Így néz ki egy pezsgősüveg a nyakrészen fólia nélkül

A borászok utóbb egy próbapert indítottak a bíróságon, ezt tekinthetjük a vitaindítónak, aminek végén a bizottság most felülvizsgálja korábbi álláspontját. Felmerült az is lehetőségként, hogy a fólia használatát csak az exkluzív termékeknél írják elő a továbbiakban, a többinél megszűnik a kötelező használat.