nő pezsgőt tölt talpas pohárba
Fotó: Földesi Máté

Az italok királyából ilyen erős sort még nem lehetett kóstolni Magyarországon

Szeptember 1-et jegyezze be minden magyar pezsgőrajongó a naptárába.


A PEZSGŐKONFERENCIA évről-évre egy-egy fő téma köré építi tematikáját, amelyen keresztül a legértékesebb hazai és nemzetközi példákat, jó gyakorlatokat kívánja bemutatni. A negyedik konferencia a „Sikeres pezsgőfajták a világban” címmel ígér nagyszerű előadásokat, masterclassokat és kóstolókat a crémant-tól a pét-natig, a prosecco-tól a cava-ig és a pezsgős koktélokig szeptember 1-re.

Az etyeki Pezsgőkonferencia a kezdetektől kóstolóközpontú esemény volt és a szervezők mindig külön figyelmet fordítottak arra, hogy mind a szakma képviselői, a szőlész-borászok, pezsgőkészítők és kereskedők, tehát a profik, mind pedig a pezsgőrajongó lelkes amatőrök is megtalálják a számításukat az eseményen. Érdekes és érthető előadásokat hallhattunk az eddigi években is a legjobb hazai pezsgőtermelőktől és a világ abszolút élvonalába tartozó pezsgőházak csúcsvezetőitől Deutz-től Ferrariig és Bruno Paillard-tól kezdve, Ruinarton keresztül a Bollingerig.

fekete k\u00f6t\u00e9nyes f\u00e9rfi feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rra v\u00e1g egy hossz\u00fa barna t\u00f6mbb\u0151l

Fotó: Földesi Máté


A 2022-es konferencián sem lesz ok panaszra, amikor is a világ legsikeresebb pezsgőfajtáit járják majd körbe a szervezők. Joan Vendrell-től (Vendrell Olivella - Mas Gomà) megtudhatjuk, hogy milyen irányba változik a cava világa, Elzászból pedig a méltán híres crémant-t ismerhetjük meg. Két rendkívül izgalmasnak ígérkező (kóstolókkal egybekötött) masterclass is lesz: Reims-ből a Champagne Palmer & Co-tól Arthur Camut érkezik majd, Kelemen András (Bortársaság, Borsuli) jóvoltából pedig a prosecco-ról tudhatunk meg mindent. Giorgio Delgrosso (az OIV vezető statisztikusa) világpiaci pezsgőértékesítésről szóló előadása pedig egyszerűen minden szakmabelinek nélkülözhetetlen információforrás.

Külön várjuk a néhány éve „Jövő Borásza” címet elnyert Homoky Dorka előadását a pét-nat-ról, és Rédli Ádám (head bartender, MÚZSA BAR) prezentációját a pezsgős koktélokról. A kerekasztal keretein belül pedig igazi nagyágyúk „csapnak majd össze”.

A kiemelt kóstolók mellett a konferencia másik fő jellegzetessége a Pezsgőünnep. A szakmai program zárása után ugyanis a szervezők „nem engedik el a vendégek kezét”, hanem egy minifieszta keretein belül mutatják meg a buborékos italok igazi varázsát: lesz vezetett Champagne- és pezsgőkóstoló, amelyhez csúcsgasztronómiai remekeket kínálnak, mindezt fantasztikus élőzene kíséretében; a szabad programhoz pedig az open barba a hazai és nemzetközi pezsgővilág remekeit ígérik a rendezők. A részletes program megtalálható az esemény weblapján, amelyet érdemes végigböngészni, hiszen valóban kihagyhatatlannak tűnik a negyedik etyeki Pezsgőkonferencia szeptember 1-én.

Nemes buborékokkal a világ körül a Vince standjánál

barna k\u00f6t\u00e9nyes f\u00e9rfi poh\u00e1rba t\u00f6lt italt

Fotó: Földesi Máté


A 4. Pezsgőkonferencia késő délutáni programján a Vince standjánál a vendégek olyan különleges pezsgőket is megkóstolhatnak, amelyek a champagne-ok árnyékában talán kevesebb figyelmet kapnak, ugyanakkor izgalmas élményeket kínálnak. Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország tradicionális eljárással készült pezsgőit hozzuk el, és lesznek érdekes tételek az Újvilágból is. A kínálatban szerepel majd a pfalzi Reichsrat von Buhl pincészet Brut Reserve Sekt-je, amely 95 pontot kapott a Decanter ítészeitől, valamint a kamptali Bründlmayer pincészet rosé Sektje is, amelyben a klasszikus pinot noir mellé zweigelt és St. Laurent szőlő is kerül. És hogy a champagne-élmény se maradjon el, jeroboam palackból (3 liter) kerül a poharakba a Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC) pezsgőversenyen 2021-be aranyérmet nyert Palmer Brut Reserve champagne. A kóstolható pezsgők világában felkészült szakértő segít eligazodni.