fehér Fiat autó elölnézetből

Pezseg, édes, alacsony az alkoholja és az egész világ megőrül érte - mi az?

Proseccót fogyasztani nyáron sikk, de nem ez az egyetlen elérhető olasz a kínálatban!


Prosecco

Tartályos erjesztéssel (a Charmat-metódust itt Martinotti-módszernek nevezik az eljárást kifejlesztő olasz Frederico Martinotti után) készül a világon a legnagyobb mennyiségben előállított buborékos bor, a prosecco. A habzás alapján két kategóriát különböztethetünk meg: a spumante típus nagyobb nyomással rendelkezik, a frizzante pedig kisebb habzóerővel.

Asti

Szintén tartályos erjesztéssel készül, de édes pezsgőt eredményez az Asti módszer. Itt a mustot fagyponthoz közeli hőmérsékleten tárolják, majd lassan hagyják felmelegedni nyomás alatt. Az erjedés beindul, és amint a must eléri a 6%-os alkoholfokot, a tartályokat lezárják. Az erjedés tovább zajlik, az alkoholfok emelkedik, szén-dioxid képződik, a nyomás megközelíti az 5 bart. Az erjedést végül hűtéssel és szűréssel megállítják, az alacsony alkoholtartalmú, fehér muskotályból készült, könnyű, virágos-gyümölcsös édes pezsgőt pedig lepalackozzák.

Lambrusco

Az olaszországi Emilia-Romagna régióból származó lambrusco talán a legismertebb gyöngyöző vörösbor. Többféle eljárási móddal, szőlőfajta-változattal és stílussal találkozhatunk. A legnagyobb mennyiség a tartályos erjesztés módszerével készül, de a prémiumminőség esetében a palackos erjesztési vagy az úgynevezett ancestrale eljárást is szokták alkalmazni. Bár egyre népszerűbbek a szárazabb verziók, a borok nagy többségét még mindig meglehetősen magas dosage beállításával teszik édeskés ízűvé.

A lambrusco szőlőfajta három altípusát szokták használni: a grasparossa főleg száraz, tanninosabb, szikárabb és testesebb, a sorbara savasabb, mély színű, koncentrált, gyümölcsben és virágokban gazdagabb bort ad, a salamino pedig a könnyedebb, világosabb színű bor alapanyaga. Jellemzőjük az élénk, majd fokozatosan lecsendesedő habzás, az intenzív gyümölcsösség, valamint az édes érzet, amelyet friss savak ellensúlyoznak.