meredeken felfutó szőlősorok tetején egy épület

Kézzel szüretelik a glerát, mondjuk nem is csoda

Fotó: Col Vetoraz

Prosecco: áldás vagy átok?

Hiába a legtöbb tudományos definíció, rive és cartizze: a prosecco a legtöbb ember fejében még mindig egyenlő az olcsó, széles tömegeket megszólító pezsgővel.


Az olasz proseccotermelők lassan már nem képesek felvenni a világ rendelését: valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy néhány éve már nemcsak glera szőlőből készülhet a szegényemberek "champagne-a", hanem pinot nero, vagyis, ahogyan talán mi jobban ismerjük: pinot noir szőlőből is. A hazai hiperszuperek polcain még mindig gyakran találni 2 ezer forintos ársáv alatt proseccókat, amelyek alapján az egyszeri fogyasztó, vagyis a nagy átlag fogyasztó gyorsan be is azonosítja ezeket a buborékokat: édes, virágos, gyümölcsös, könnyen fogyasztható, frissítő olasz különlegességek. Se több, se kevesebb - és ezzel nemcsak mi vagyunk így, hanem a világ számos részén vallják ugyanezt a nézetet.

Ebből a skatulyából pedig éppoly nehéz olaszéknak kitörni, mint a Kunság termelőinek az Irsai Olivér alsó polcos kategóriájából: hiába készítenek a könnyen elérhető és érthető tömegborok mellett kiemelkedő minőséget, ezekkel kb. annyi eséllyel találnak célba, mint a darts tábla piros közepébe a pár pohár kellemesen gyöngyöző proseccót legurító vendég.

A Valdobbiadene DOCG szívében található Col Vetoraz pincészet éppen ezért drasztikus lépésre szánta el magát: egyszerűen nem hívja a termékeit proseccónak, így a címkéken is csak a Valdobbiadene DOCG felirat szerepel.

Nem akarnak "egy a sok közül" lenni

„Azt készítjük, ami vagyunk" – vallják a Col Vetoraznál. „Minden pohár pezsgőnkben benne vannak a gyökereink, annak a földnek a gyökerei, ahol születtünk és nevelkedtünk, és amelyet büszkén képviselünk, és amelyet kötelességünk minden nap megvédeni, mert ez testesíti meg annak a hiteles jelentését, amit ki akarunk fejezni. Ez egy kihívásokkal teli út, amely fáradságos, de következetes döntéseket követel meg tőlünk, mivel a minőség inspirál minket, és etikus, fenntartható magatartással törekszünk a kiválóság elérésére."

borb\u00e1r kil\u00e1t\u00e1ssal

Ilyen kilátás mellett nehéz elképzelni, hogy valakinek ne tetszen a prosecco műfaj

Fotó: Col Vetoraz


Az 1993-as alapítású Col Vetoraz kizárólag kézzel szüretel a Conegliano-Valdobbiadene-hegység lábánál megtermelt szőlőből, amelynek egy fosszíliákban gazdag mészkő adja a táptalajt. A hegyek védenek a hideg északi szelektől, valamint nyáron jelentős hőmérsékletkülönbséget biztosítanak a nappal és az éjszaka között, amely alapvető fontosságú a minél intenzívebb aromák és az optimális savtartalom elérése érdekében.

A szőlő mellett a pincészet birtokában van 25 hektárnyi erdőterület is, amelyet elkötelezetten gondoznak nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. A Col Vetoraz a környezeti lábnyom minimálisra csökkentése érdekében integrált védelmi protokollt követ, különös tekintettel a talaj mikrobiológiai egyensúlyának megőrzésére. A pincészetben kizárólag fizikai-mechanikai műveleteket végeznek, és még a szokásos tisztító kezeléseket sem végzik el. Minden címkén szerepel a "nem tisztított bor" felirat, amely a szőlő aromatikus és szerkezeti integritásának teljes tiszteletben tartását jelzi, ami természetes kerekségű, magával ragadó, krémes habzással rendelkező borokat eredményez. Mivel mi is kóstoltunk belőlük, mutatjuk is az itthon is könnyedén beszerezhető proseccókat, vagyis... pezsgőket Valdobbiadenéből!

Col Vetoraz – Brut

palack pezsg\u0151

Fotó: Col Vetoraz


8 g/l cukortartalom mellett ez egy kellemes aperitiv típusú pezsgő, amely nem szeretné elvinni a show-t, de ahhoz tökéletes, hogy egy fárasztó munkanapot megkoronázzon, vagy éppenséggel megnyisson egy szenzációs, meghitt vacsorát. Sem illatban, sem ízben nem tolakodó: kellemesen gyümölcsös, hozza a glera almás és körtés ízjegyeit, amelyek mellett bekacsint a bodza, és egy kis trópusi gyümölcsvilág. Ára: 6 ezer forint körül mozog; szép alternatívája, ha valaki már végigszondázta oda-vissza a hasonló árkategóriában elérhető itthon kapható pezsgőket.

Col Vetoraz – Extra Brut Cuvée 5

barna palack pezsg\u0151

Fotó: Col Vetoraz


Ami a legnagyobb meglepetés ennél a tételnél, hogy aromavilágában visszaköszönnek az alap brut tétel zamatai. Kicsit szofisztikáltabb stílus, egy elegánsan elkészített pezsgő, amelyben semmi gejl nincs – mondjuk ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen 5 g/l maradék cukorral bír. Nem is kellene ennél több egyik proseccóba se, mondjuk kérdés, hogy a széles tömeg hogyan fogadná ezt a radikális változást. Aromáiban alma, körte, birs mellett egy kis szellőztetés után érkezik ananász, akác és némi bodzásság ebben is. Kellemes, jóivású tétel, hasonló árkategóriában mint az előző, amely jó hír mindazok számára, akik az egyre inkább elszálló euró mellett sem mondanának le a jó ár-érték arányú külföldi buborékokról.