Gilvesy rajnai rilzing palack sárkánnyal és egy talpa pohár a kövön

Gilvesy Rajnai rizlingje könnyen elrabolja a fogyasztó szívét

Fotó: Acsai Miklós / VINCE Magazin

Ki a rizlinget szereti…

Aki a rajnai rizlinget szereti, nemcsak rossz ember nem lehet, de talán más fajták is közel kerülhetnek a szívéhez. Lássuk, milyen hasonló aromajegyekkel bíró szőlőket és borokat tudunk ajánlani rizlingimádóknak!


Albarino

sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6k a t\u0151k\u00e9n

Az albarino szőlőfajta vastag héjú

www.flickr.com

Az Ibériai-félszigeten őshonos fajta, portugál nevén alvarinho, és hozzá köthetőek a világon élő legrégebbi szőlőtőkék. A félsziget hűvösebb, óceáni klímájú régióiban termesztik, mert vastag bogyóhéjának köszönhetően jól tűri a hűvösebb klímát. Legnagyobb területen az északspanyol Rías Baixas borvidékén található, ezt követi mennyiségben a Vinho Verde borstílus hazája, a Minho régió Portugáliában. Aromatikus fajta, az illatára jellemző jegyek között megtalálható a lime, a grépfrút, a lonc és a méhviasz.

Savban, alkoholban bővelkedő bora friss, lendületes, és az ízintenzitására sem lehet panasz. Bár alkalmas a hordós érlelésre, és ezzel az eltarthatóságát is növelik, ez ritkán fordul elő.

Tramini, Gewürztraminer

sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6k a t\u0151k\u00e9n

Fűszeres tramini rózsaszínes héja ellenére fehérbort ad

www.flickr.com

A legelegánsabb borait hűvös klímáról kóstolhatjuk; egyéb esetben savvesztésre hajlamos fajta. Elzászban találkozunk a legszebb traminikkel, akár száraz, akár természetes édes bor formájában. Jó cukorgyűjtő, ezért könnyen alkoholos és savban szegény bort ad, megfelelő gondosság mellett azonban magas minőségre képes. A muskotályhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Áradó, behízelgő parfümössége licsi, grépfrút, narancshéj, rózsavíz és gyömbér jegyeit vonultatja fel. Késői szüretelésű édes borként is egzotikus aromákat, mézes, gyömbéres, botritiszes jegyeket mutat. Hazánkban is termesztett fajta, elsősorban a hűvösebb területeken telepítik.

Chenin blanc

Sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6k a t\u0151k\u00e9n

A chenin blanc-nal itthon is foglalkoznak páran

www.flickr.com

Aromatikus szőlőfajta, a Loire menti Anjou vidékének szép borait adja; több régióban Pineau de la Loire néven is ismert. Sokoldalúságát mutatja, hogy a nagy száraz fehérboroktól a némi maradékcukros boron át a természetes édesig többféle iskolázásban kóstolhatjuk, de pezsgőkészítéshez is kiváló. Egy fürtön belül is egyenetlenül érik, ezért nagy odafigyelést igényel a művelése. Megfelelő kezekben hosszan érlelhető, alkoholban és savakban is gazdag bort tud adni. A szőlő- és borkészítési technológiától függően citrusok, méz, alma, herbák és vajas, krémes aromák határozzák meg. Ha túlterhelt ültetvényről éretlenül szüretelik, akkor arrogánsan éles savai kellemetlenné tehetik a bort. Ez a sav viszont áldás, amikor késői szüretelésű, természetes édes borként mutatják meg a fajta jegyeit például Quarts de Chaume vagy Bonnezeaux régióból. Ekkor narancslekvár, gyömbér, sáfrány, érett trópusi gyümölcsök és botritiszes jegyek vezetik az ízképet.

A feszes sav a pezsgőkészítés során is jó szolgálatot tesz, nem véletlen, hogy ebben a műfajban is kiváló a chenin blanc. Dél-Afrikában talált új hazát, itt steen néven emlegetik. Többször barrique-érlelést is kap a fajta testesebb, tömörebb szerkezetű verziója. Dél-Afrikában Cap Classique néven nevezik a palackos erjesztésű pezsgőt, amelyhez sokszor a steen szolgáltatja az alapot.

Viognier

Az egyik legtrendibb aromatikus fehérszőlőfajta otthonának a Rhône borvidék északi részét tekintjük. A viognier a legfrissebb kutatások szerint a nebbiolo unokatestvére. A mérsékelt és meleg klímájú területeket szereti, ahol kerek, puha savú, testes, sűrű, sokszor magas alkoholú bort ad. Legszebb formájában illatos, sárga virágokban, sárgabarackban, trópusi gyümölcsökben gazdag, jól bírja a hordózást, amely vaníliás, pirított magvas jegyeket társít az összképhez. Talán az egyetlen olyan nagy fehérbor, amelyet érdemes fiatalkorában elfogyasztani, különben az értékes parfümösségét elveszti. Melegigényének köszönhetően az újvilági országokban egyre népszerűbb. Hazánkban Gál Tibor honosította meg: az ő neve által jegyzett pincészet mellett a Gróf Buttler, a Sol Montis Borászat, Heimann Zoltán és a Pannonhalmi Főapátság Pincészete is telepített viognier-t.


Szerző: Konkoly Mihály

A cikk a VinCE Magazin 2021/5 májusi lapszámában jelent meg.