kézben tartott pezsgős pohár
Fotó: Jaromir Chalabala / Shutterstock

Jobb, ha meggondolod, fogyasztasz-e alkoholt a repülőn – meglepetés is érhet

Te is gyakran rendelsz a repülőgépen egy finom hideg italt, vagy útban a nyaralás felé elképzelted magad egy koktéllal a levegőben? Ha igen, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket.


Egyesek számára a nyaralás és a kikapcsolódás már akkor elkezdődik, amikor a repülőn megisznak egy finom sört vagy pezsgőt. De vajon tényleg jó döntés a repülőgépen alkoholt inni? Erre a kérdésünkre adott választ a huffpost cikke, amit most veled is megosztunk.

Mutatjuk!

Ez is érdekelhet: Íme, a világ 20 legbiztonságosabb légitársasága 2022-ben

feh\u00e9r rep\u00fcl\u0151g\u00e9p \u00e9s felh\u0151k

Fotó: John McArthur / Unsplash


Az említett kérdésre nincs egyszerű válasz. A sör vagy más alkoholos italok repülés közbeni fogyasztása személyes döntés. Egyes embereket ellazít az ital, és nyugodtabbá teszi a stresszes utazást.

Másoknál azonban mellékhatások jelentkezhetnek.

1. Rontja az alvásminőségét

rep\u00fcl\u0151g\u00e9p belseje

Fotó: Suhyeon Choi / Unsplash


Ha több órát vagy akár egy egész napot a repülőn töltesz, akkor logikus, hogy az utazás nagy részét átaludd. Az alvásban pedig mi más segíthetne jobban, mint egy behűtött sör tízezer méter magasban? Sajnos, mint a kutatásokból kiderült, a hideg ital maximum az elalvásban tud segíteni, de a pihentető alvást nem teszi lehetővé.

2. Dehidratált leszel

\u00fcveg poh\u00e1r v\u00edzzel

Fotó: Manki Kim / Unsplash


Az alkohol köztudottan vizelethajtó, ami azt jelenti, hogy nagyon gyakran kell majd meglátogatnod a vécét. Ennek következménye lesz a kiszáradás, ami miatt kellemetlen fejfájást tapasztalhatsz. Ha azonban sok vizet viszel be a szervezetedbe, akkor megúszhatod a kellemetlen tünetet.

3. Könnyedén mámoros hangulatba kerülsz

k\u00e9s, villa, feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rok \u00e9telekkel

Fotó: Aureliy / Shutterstock


A repülőutak nem éppen arról híresek, hogy közben hatalmas adagokat falnának be az emberek.

Sőt, a legtöbb esetben éhesen, korgó gyomorral ülünk a gépre. Ha pedig ilyenkor legurítunk egy pohár pezsgőt, akkor hamar bajba keveredhetünk. Ezenfelül a repülőgépen sokáig ülve kell maradni, ami miatt, nehezebb észre venni az alkohol bódító hatását.

4. Megromlik a mozgáskoordinációd

rep\u00fcl\u0151sz\u00e1rny \u00e9s felh\u0151k

Fotó: Ross Parmly / Unsplash


A túlzott alkoholfogyasztás beszédzavarhoz, koordinációs és járási nehézségeket okoz. A mosdóba sétálás tehát igazi túlélőtúrának fog tűnni, ha már megittál egy pár pohár pezsgőt.