egy nő két poharat tart a kezében

Így lehet megúszni a részegséget - tudományosan megalapozott módszer

Szereted a finom italokat, de szívesen elkerülnéd a mámoros pillanatokat? A cikkben leírt módszer segítségével nem kell többé spicces állapotban hazamenned.


A nagyobb ünnepi eseményekkor, mint például Szilveszter éjjelén, érdemes a lent leírt jótanácsokat követni, hogy ne legyen baj...

egy n\u0151 yog\u00e1zik \u00e9s s\u00fct a nap

Fotó: Jared Rice / Unsplash


A thedrinksbusiness oldalán bukkantunk rá egy beszámolóra egy októberi virtuális szemináriumról, amit az angol Helena Conibear, az Alcohol in Moderation független non-profit szervezet vezetője moderált. A beszélgetésen arra a kérdésre keresték a választ, hogy a mértékletes ivás kapcsolódhat-e az egészséges életmódhoz? Az eseményen számos szakember ismertette az alkohollal kapcsolatos állőspontját, többek között az ausztrál Dr. Creina Stockley, a Boston-i Egyetem professzora, Curtis Ellison és a dán Dr. Erik Skovenborg.

Skovenborg szerint az étkezés közbeni mértékletes alkoholfogyasztást az egészséges életmód részének kell tekinteni. De miből áll az egészséges életmód?

Kiegyensúlyozott táplálkozásból, rendszeres testmozgásból és a dohányzás tilalmából.

Hozzátette, fontos az ivási szokásokat is megvizsgálni, különösen azt, hogy az alkoholt étellel vagy anélkül fogyasztják-e. Ennek az az oka, hogy az ivás közbeni étkezés fokozza a gyomor- és a máj anyagcseréjét, így az elfogyasztott alkohol részben felbomlik, mielőtt eljutna a véráramba, így az agyba és a szívbe.

n\u0151k kokt\u00e9lokkal koccintanak

Fotó: Helena Yankovska / Unsplash


Az ivás közbeni étkezés jelentősen csökkenti a véralkoholszintet (BAC - Blood Alcohol Content). Egy kutatásban kimutatták, hogy annak a 75 kg-os férfinak, aki a két ital mellé evett is, a BAC-értéke nagyjából harmada volt ahhoz a hasonló testsúlyú emberhez képest, aki üres gyomorral kezdett inni.

Ha tehát egy buli után kicsit spiccesnek érzed magadat, akkor akár egy könnyű étel is fokozhatja az anyagcserédet és csökkentheti az alkohol mennyiségét a véredben.

További kutatások azt is kimutatták, hogy az ivás közbeni étkezés csökkenti a májzsugorodás kockázatát is.

A szakemberek végül arról is szót ejtettek, hogy a gyakori, kis mennyiségben elfogyasztott alkohol sokkal "biztonságosabb", mint a ritkábban, de löketszerűen, nagyobb dózisokban történő ivás. Érdemes ezt megfogadni, ugyanis rengeteg probléma ered az alkoholfogyasztásból. Többek között a szélütést, a májbetegségeket és szexuális zavarokaat kockáztatja, aki mértéktelenül iszik.