asztalon egy palack rozé bor, mögötte poharak és hamutál, az egyik poharat egy kéz tartja

Lejárt lemez?

Fotó: Raissa Lara Lütolf (-Fasel) / Unsplash

Merjünk-e 2022-ben 2020-as rozét inni? Íme a válasz!

Új évet írunk, a piac még mindig tele 2020-as rozékkal, amelyekre azonban lassan senki sem kíváncsi. Valóban ki kell-e hajítani a „lejárt” rozét?Sokak számára az érlelt rozé fogalma egyfajta oximoron, hiszen a rozé egy olyan stílus, amit a frissességéért és fiatalos lendületéért imádnak oly sokan. Egy maroknyi termelő azonban szándékosan érleli hosszabb ideig a rozéit, magasabb polcra is emelve ezáltal őket. Nem kellene messze mennünk, hogy találjunk olyan borászt, aki ezzel foglalkozik: természetesen Dúzsi Tamás szortimentjében is megtalálhatóak érleltebb tételek. Igen szépek ráadásul, tesszük hozzá.

Az év boros felfedezése

Menjünk azonban kicsit messzebbre és vegyük például a nemrégiben a thedrinksbusiness.com-on részletesen bemutatott Lalomba-t, a spanyol Ramón Bilbao borcsoport új prémium üzletágát, ahol a Finca Lalinde 2018-as Rosado-t kilenc hónapig érlelték francia tölgyfahordóban. Mindössze 1000 liter készült belőle, ami alig több mint 1200 palackot jelent, mivel a bort soha nem szánták eladásra. Alberto Saldon Mate projektmenedzser szerint belsőleg úgy gondoltak rá, mint "az egyik boros szeszélyünkre".

Miután azonban a bort megmutatták egy maroknyi sommelier-nek, a pincészet el volt ájulva a kapott reakciótól, ehhez jöttek még a Michelin-csillagos éttermektől érkező megkeresések.

Tim Atkin Master of Wine-nak szintén sikerült megszereznie egy palackot, a Rioja Report 2021 című írásában az év "rozé revelációjaként" emlegette a "Caprice"-t.

Ennek fényében a Lalomba most úgy döntött, hogy 2022-ben piacra dobja érlelt rozéját, ami Saldon Mate szerint minden, a csapat által eddig készített terméktől eltér.

Fiatal, öreg vagy bubis?

egy k\u00e9z tart egy k\u00f6r alak\u00fa k\u00e9pet, ami egy n\u0151t \u00e1br\u00e1zol

A rozé champagne is legalább 3 éves

Fotó: Sara Scarpa / Unsplash

Az érlelt rozék szuper gasztronómiai borok lehetnek. „Az érlelési folyamat az aromák és ízek teljesen más profilját hozza a rozéba” - magyarázza Saldon Mate. „Annak érdekében, hogy a hordó ízei ne telepedjenek rá a rozéinkra, a hordók nagyon alacsony hőmérsékleten kerültek pörkölésre. Az eredmény: krémesebb, koncentráltabb aromák, extra struktúra, valamint hatalmas komplexitás, intenzitás és hosszú élettartam” - mondja.

Marketinges délibáb vagy új trend

Az említett cikk idézi Keith Isaac Master of Wine-t, aki más állásponton van, szerinte az érlelt rozé kategóriáját csak a szükség, mindenek előtt a pandémia miatt beragadt készletek hívták életre, gyakorlatilag azokat címkézik most újra.

A legtöbb borász egyelőre szintén ódzkodik az érlelt rozéktól, azonban a nálunk is népszerű Villa Sandi globális piacért felelős exportigazgatója szerint megfontolandó kísérletezni az oxidált rozék készítésével. Mindazonáltal a rozé érlelése sem jár kockázatok nélkül.

„A rozé alacsony polifenol-koncentrációja, valamint a hordó légáteresztő képessége miatt az ellenőrizetlen mennyiségű oxigén tönkreteheti a bort, ezért az érlelési folyamat során tökéletes borkezelés szükséges, a hordó pórusméretén, a hőmérsékleten és az érlelés időtartamán át. A legjobb hordó kiválasztása minden borstílus esetében fontos, de különösen igaz ez a rozé esetében” – mondja Saldon Mate.

Bár az elkövetkező években valószínűleg egyre több érlelt rozé jelenik majd meg a piacon, ez lassú felívelés lesz, nem utolsósorban azért, mert még sok munka vár a fogyasztók elvárásainak átformálására a rozé borok kinézetével és ízével kapcsolatban.

„Időre, türelemre és következetességre van szükség a borkészítésben" - mondja Saldon Mate. „De ez nem probléma, végtére is a bor egy hosszú távú szerelmi történet.”