átlátszó üveg és barna szobor

300 éve még gyógyszer és fizetőeszköz volt az ital, ami most Budapesten mutatkozik be

Aki kedveli a rumot, és még többet szeretne tudni erről az egzotikus italról, tegye szabaddá magát szeptember első szombatján!


A rum – mint prémium ital – az utóbbi időben jelentős rangot vívott ki magának itthon és a nemzetközi színtéren egyaránt. Talán ez (is) adta az ötletet, hogy a Whisky Show és Bar Show után szeptember 3-án az első Rum Show is megrendezésre kerüljön a WhiskyNet szervezésében.

A rum elődei már az ókorban ismertek voltak, a cukornádszirupból erjesztett italok valószínűleg az ókori Indiából vagy Kínából terjedtek el. A mai technológia alapját képező első rumlepárlás a 17. században történt a Karib-térség egyik cukornádültetvényén, elterjedését általában a kalózok portyázásaihoz kötik. Az erjesztett italoknak nagyon sokáig válogatás nélkül gyógyhatást tulajdonítottak. A már említett kalózok részben az influenza és a skorbut ellen vitték magukkal a hajóra (és fizetőeszközként is használták). Az orvosok még a 19. században is fertőtlenítőszerként használták sebesülésekre, illetve itatták a betegekkel fájdalomcsillapítás céljából.

Élvezeti szerként a könnyű rumokat főként koktélokban, míg a hosszabban érlelt, arany és sötét színű fajtákat magukban fogyasztották vagy a konyhában használták.

A 19. század elején készült az első magyar rumhoz hasonlatos ital. Mivel a rum egyre kedveltebb lett Európában is, sokan kísérelték meg helyben utánozni. A legkezdetlegesebb módszernél a szeszt birsalmára öntötték. 1822-ben, tehát éppen 200 éve aztán a megszületett az első magyar rum: a Bécsben szeszgyárat működtető Bergmanter Zsigmondnak szintén közönséges alkoholból indulva sikerült olyan jamaicai utánzatot készítenie, ami erősségben, ízben, aromában az eredetivel versengett. Eljárását utóbb szabadalmaztatta.

Ezen előzmények ismeretében izgalmas programnak ígérkezik az első Rum Show, ahol több világmárka képviselteti magát, elég csak a Diplomático vagy a Plantation rumot megemlíteni. Csaknem húsz standnál lehet az angol, a francia és a spanyol stílusú rumokkal ismerkedni és azokat megkóstolni, megízlelni.

\u00e1bra bet\u0171kkel, rajzokkal fekete h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: WhiskyNet

Az angol stílus a sötétebb, testesebb, aromásabb rumot takarja, ahol a melasz jellegzetes aromája és a hosszú erjesztési idő nagyobb befolyással van az ital karakterére.
Francia nyelvterületen az úgynevezett Rhum agricole terjedt el. Ezzel az elnevezéssel illetik azon rumokat, amiket nem az olcsóbb és a rumkészítéshez gyakrabban használt melaszból erjesztenek és párolnak le, hanem frissen kinyert cukornádléből. A szigorú minőségi szabályozás értelmében itt az is meghatározott, mennyi időn belül kell megkezdeni az erjesztést, milyen felépítése lehet a lepárlószerkezetnek, illetve hogy mennyi ideig kell érlelni a különböző minőségi jelzőkkel (VSOP, XO, stb.) ellátott rumokat.
A spanyol ajkú országokban az édesebb, könnyű rumok népszerűek. Erre a stílusra a gyors erjesztés (12-24 óra) és az oszlopos lepárlóberendezés használata jellemző.

A rendezvényen a rumkedvelők nemcsak különleges italokat kóstolhatnak és ismerhetnek meg, a szakmai előadásoknak köszönhetően sok az élményt tovább fokozó tudással gazdagodhatnak. A rendezvénynek otthont adó Société Budapest (Budapest, Sas utca 15., 1051) két bárja pedig rumalapú koktélokkal jár hozzá a kellemes időtöltéshez és a jó hangulat biztosításához.

Időpont: 2022. szeptember 3. (szombat)
Nyitva tartás: 17:00-22:00 (last dram: 21:30)
Helyszín: Société Budapest (Budapest, Sas utca 15., 1051)
Belépőjegy: 7000 Ft (tartalmaz 1 db kóstolópoharat és 2 db kóstolókupont)
Kóstolókupon: 1000 Ft (a helyszínen megvásárolható)

Szerző: Török Ferenc