üvegek barna folyadékkal asztalon
Fotó: WhiskyNet

A rum miatt mentünk az első Rum show-ra, az év legmenőbb koktélreceptjével tértünk haza

Lüktető ritmusok, aranylóan csillogó italok, karibi hangulat. Megnéztük az első magyar Rum show-t, ahol nemcsak „rumkultúránk” fejlődött, de szuper élményekkel is gazdagodtunk.


A rum egyáltalán nem hétköznapi ital, már az eredete és elnevezése is megérne egy önálló cikket. Rumnak eredetileg a Karib-szigeteken készített cukornádpárlatot nevezték, az egyik elgondolás szerint neve a cukor latin nevének (saccharum) rövidítésére utal. Egy másik verzió állítja, a devonshire-i rumbullion, vagyis a „tumultus” szó ihlette a keresztapákat, éspedig azért, mert igen sok telepes érkezett a 17. században Barbadosra, az alapanyagot biztosító cukornád-ültetvényekre. Bárhogy is legyen, a felmérések szerint az alkoholos italok eladási listáján igen előkelő helyre kapaszkodott fel a rum az elmúlt négy évszázadban.

De mi is az a cukornád, aminek ilyen ízletes leve van? A cukornád egy magas fűféle, eredetileg Ázsiából származik. Innen terjedt el Indiába, Afrikába és Amerikába. Külön érdekesség, hogy az amerikai kontinensre Kolumbusz Kristóf révén jutott el. Szüreteléskor az a cél, hogy a talajhoz minél közelebb vágják el a nádakat. Erre azért van szükség, mert sokszor felperzselik a földet szüret előtt, elűzve ezzel az ott tanyázó kígyókat.

A rumok között négy kategóriát különböztetünk meg: a fehér, a sötét, az arany (gold) és a fűszerezett párlatokat. Sajátosságát mutatja, hogy a konyaktól, vagy akár a skót whiskytől eltérően a rumnak nincs meghatározott készítési módja. A gyártás leginkább a lepárló hagyományaitól függ.

Hogyan igyuk a rumot?

  • A tonik passzol a rumhoz, feltárja az ital fás jegyeit. Ideális a rum és a tonik 1:1, illetve 1:2 arányú kombinációja, tovább dob rajta a lime vagy citrom, és persze a jégkocka.
  • A rumos kóla koktélt több mint 100 évvel ezelőtt hozták létre. A világos rum jól passzol a narancsos és citromos szódához is. Ez a keverési módszer csökkenti az ital erősségét és kellemes aromát ad.
  • A rum és a gyömbérsör tökéletesen passzolnak egymáshoz, számos koktél alapját képezik együtt. A legismertebb ezek közül talán a Ginger Mojito és a Space Zombie. Ha nincs otthon más, csak keverj össze rumot ale sörrel.
  • A rum önmagában meglehetősen erős ital, a jég segít ezen. A pohár aljára önts jégkockákat, vagy zúzott jeget, és önts rumot a tetejére.

A fehér rum áttetsző, könnyű, remek koktél és long drink alapanyag. Mindössze 2-5 éven át érlelik, majd leszűrik és viszonylag alacsony alkoholtartalommal palackozzák. Az arany rum általában 5-8 évig pihen tölgyfahordóban, és legalább 47százalékos alkoholként palackozzák. A fekete rumok a fentieknél sokkal testesebb és nehezebb italok, ezeket sok esetben 10 évnél is tovább érlelik. Természetesen a fűszeres variációk sem maradhatnak ki a sorból, ezeket a változatokat az arany és a fehér rum keverékéből készítik fűszerek hozzáadásával.

A rum rangját mutatja, hogy – csakúgy, mint egyes whiskyknél – léteznek olyan rumérlelő pincék, ahol sosem ürítik ki teljesen a hordókat. Így az új nedűt mindig az ó-rumra töltik, ezzel garantálva a különleges karaktert és az állandó minőséget (ez az úgynevezett solera rendszer). Puerto Ricoban például annyira szigorúan veszik a rum védelmét, hogy az érlelőraktárakat fegyveres őrök őrzik és csak két kulcs nyitja ezeket a helységeket.

egyik k\u00e9z fekete pap\u00edrt ny\u00fajt \u00e1t egy m\u00e1siknak

Fotó: WhiskyNet


A rum újkori népszerűségét mutatja, hogy a Budapesten megrendezett első hazai Rum show-ra sokan ellátogattak. A látogatók jelentős része alapból más párlatokat preferál és az esemény inkább csak egy érdekes kirándulást jelentett számára. A szakértők szerint azonban a későbbiekben „önállósulhat” a rum. „A rum fiatalos kategória, sok újdonsággal. Kinyílt a világ, és ez valamelyest a whiskyk rajongóinak köszönhető, hiszen ők már korábban átélték azt a váltást, ami a whiskyk érlelési folyamatát, technológiáját érintette. A rum itthon is egyre népszerűbb, olyannyira, hogy már elővételben elfogytak a rendezvény belépői. A három rumstílus – angol, spanyol, francia – közül egyiket sem lehet kiemelni, egymás mellett fejlődnek évszázadok óta. A francia stílus annyiban tér el a többitől, hogy nem cukormelaszt használnak, hanem a friss cukornádat préselik, ettől teljesen más karaktert kap a rum. Az agricole eljárás elindítója Homére Clément (a Clément lepárló alapítója) volt. Ő a 19. század vége felé a cukorgyártásról tért át a rumkészítésre, létrehozva egy jellegzetes, elegáns és szárazabb karakterű párlatot. Az angol stílust a sötét szín, nagyobb test, és intenzív aroma jellemzi, itt a melasz aromája és a hosszú erjesztési idő nagyobb befolyással van az ital karakterére. A spanyol ajkú országokban az édesebb, könnyű rumok népszerűek. Ezekre a gyors erjesztés (12-24 óra) jellemző. A spanyolnál a Diplomatico és a Zacapa a legnépszerűbb, és bár különböző szigetekről érkeznek, de egyesítik a stílusjegyeket. Brit vonalon meghatározó az Admiral, valamint a Chairman's Reserve, utóbbi egyébként – fűszeressége miatt – kiváló koktélalapanyag is” – magyarázza a Rum show-t megszervező WhiskyNet kereskedelmi igazgatója, Kovács Dávid.

Utóbbira ékes bizonyíték volt a WhiskyNet pultja, ahol sorban álltak a vendégek a Spicy jungle bird (Fűszeres dzsungel madár) nevű koktélért, és nem is csalódtak a parádés zamatú ital. Az elsőként 1978-ban egy kuala lumpuri hotel bárjában elkészített koktél tartalmaz Camparit (a receptet lásd lent keretesben), ennek pedig jelentős része van abban, hogy az utóbbi évek egyik legnépszerűbb italává vált. A Camparit ugyanis a Negroni-őrületben újra (immár sokadszor) felfedezte magának a világ, ez pedig mindent mást is reflektorfénybe állított, aminek köze van a keserűlikőrhöz.

Spicy jungle bird koktél recept
- 5 cl Chairman's spiced
- 3 cl Campari
- 8 cl jó minőségű ananászlé, a legjobb a frissen préselt
- 2 cl friss lime lé
- 1 cl cukorszirup
- ananász szelet, díszítéshez

Természetesen tisztán kóstolásra is rengeteg lehetőség adódott: az eseménynek otthont adó Société Budapest termeiben összesen 20 kiállító kínálatából lehetett válogatni. A francia vonal egyik jeles képviselője a 6 éves Clément VSO, Martinique szigetén készül, minimum 6 évig érlelt párlatokból. Leginkább azoknak ajánlott, akik a zamatos, kifinomult, komplex italokat kedvelik.

b\u00e1rpult k\u00f6r\u00fcl emberek

Fotó: WhiskyNet


Sokan voltak kíváncsiak arra, mit is tud a Coloma 8, aminek lepárlóját Kolumbia szívében, a tengerszint felett 1700 méter magasságban fekvő Hacienda Coloma többszáz éves fái között építették fel. A lepárlót két hölgy, Sandra Reategui és Judith Ramirez, üzemelteti, ketten együtt több mint 50 év tapasztalattal büszkélkednek. A Coloma 8-at kétféle cukornádmelaszból desztillálják, majd hagyományos és folyamatos (tehát nem solera) módszerrel 8 évig érlelik. Először ex-bourbon-, majd a Coloma kávélikőr érlelésére használt hordókban is pihentetik. A lágy zamat és egyensúly szépen visszatükrözi a kézműves eredetet.

Mojito
Keverj össze 2 teáskanál cukrot egy fél lime levével.
Adj hozzá lime héjat, 3 szál mentát és törd össze az egészet.
Tölts meg egy magas poharat harmadig jéggel.
Önts 30 ml rumot majd 150 ml tonikot a pohárba.
Lime-szelettel és egy szál mentával díszítsd.

Pina colada
60 ml fehér rum
60 ml ananászlé
45 ml kókuszkrém
1 db maraschino cseresznye, ananász szelet, lime szelet díszítésnek
jégkockák
shaker a hozzávalók összekeveréséhez

Daiquiri
60 ml könnyű rum
20 ml frissen facsart lime lé
2 evőkanál cukor shaker, koktélos pohár

Rózsaszín rum
50 ml fehér rum
75 ml ananászlé
75 ml áfonyalé
málna (díszítéshez)
jégkockák

n\u0151 piros ruh\u00e1ban, piros tollas fejfed\u0151ben

Fotó: WhiskyNet


A fűszeres rumok közül kitűnt a Kraken, ami nevét egy mitikus, tintahalszerű tengeri szörnyről kapta. Az amerikai Proximo Spirits cég különböző karibi rumokat használ a Kraken elkészítéséhez. A mindössze 1-2 éves rumot 11 féle fűszerrel keverik, többek között fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel, így nyeri el végső aromáit és sötét színét. A Kraken palack viktoriánus stílust követ, nyakán két fogantyúval. Kiváló alapanyag koktélhoz, de önmagában – jégre töltve – is egyedi ízélményt nyújt.

A legendák szerint a rum kóstolásához elengedhetetlen kellék a zene, a szamba. Miközben a látogatók sorra kóstolták a különlegességeket, fülüket és szemüket a Samba Fever Show vegyes kubai-brazil-magyar tánccsoport parádés műsora kényeztette. A hastáncos hölgyek és pergő kezű dobosok produktuma kiválóan bizonyította: a szamba és a rum, tökéletes egységet alkot.

Szerző: Török Ferenc