sörrel koccintanak

Tudósok végre kiderítették, egészséges-e a sör

Örök kérdés, hogy a folyékony kenyér valóban egészséges-e? Egy kutatócsapat most végre az ügy végére járt.Egy új tanulmány szerint a kedvenc nyári italunk, a sör egészen meglepő módon hat a szervezetünkre. Mutatjuk is!

Olvasd el ezt is! A lager és a pilsner sörök közötti különbség egyszerűen

egy barna haj\u00fa n\u0151 s\u00f6rt tart a kez\u00e9ben

Fotó: Brittani Burns / Unsplash


Az amerikai Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmányban azt vizsgálták a kutatók, miként reagál a részvevők szervezete a napi rendszerességgel elfogyasztott 350 milliliter alkoholos vagy alkoholmentes sörre.

emberek \u00e1llnak s\u00f6rrel a kez\u00fckben

Fotó: Elevate / Unsplash


A vizsgálatok során kiderült, hogy a résztvevők bélmikrobiomjában (bélrendszer mikroorganizmusainak összessége) megnőtt a jótékony baktériumok száma, vagyis a bélrendszer egészségesebben jött ki ebből a "találkozásból".
s\u00f6r egy \u00fcveg porh\u00e1rban

Fotó: Marina Zaharkina / Unsplash


Ami még ennél is jobb hír, hogy ez a minimális mennyiségű sör nem növeli se a testsúlyt, se a testzsírtömeget.

s\u00f6rkupakok

Fotó: Timothy Dykes / Unsplash


Bár ennek a tanulmánynak az eredményei bizonyára komoly tetszést váltanak ki a sörkedvelők körében, azt is fontos észben tartani, hogy a túlzott sörivás viszont továbbra is irritációt okozhat az emésztőrendszerben.

\u00e9telek feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Elevate / Unsplash


A sörivás hatására ugyanis a gyomor a szokásosnál több savat termel, ami a bélnyálkahártya gyulladásához vezet. Ennek hosszú távú mellékhatása lehet például a gyomorhurut (gastritis).